ООН призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа

1504
ООН призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" в ивицата Газа след повече от 100 дни война между Израел и "Хамас", предаде Франс прес.

"Продължаваме да призоваваме за бърз, безопасен, безпрепятствен, разширен и устойчив хуманитарен достъп до и през ивицата Газа", заяви Гутериш пред медиите. "Нищо не може да оправдае колективното наказание, наложено на палестинския народ", добави генералният секретар.

Още: "Нужно е да направим повече": ООН с притеснение, че светът не е готов за нова пандемия

Войната беше предизвикана от безпрецедентна атака на "Хамас" срещу израелска територия, извършена на 7 октомври от ивицата Газа. Тя доведе до смъртта на около 1140 души от израелска страна, по-голямата част от които цивилни, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни. Оттогава досега в резултат на израелските бомбардировки и военни операции в ивицата Газа загинаха 24 100 палестинци, по-голямата част от които жени, деца и тийнейджъри, според последните данни на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването.

Над 2,4 млн. жители на малката, пренаселена и обсадена територия, от които 1,9 млн. са принудени да напуснат домовете си по данни на ООН, липсва всичко. Студът, който засегна региона, прави ежедневното им оцеляване още по-трудно.

Още: Антонио Гутериш: Правата на човека са под заплаха в цял свят

"Призракът на глада е надвиснал над населението на Газа", предупреди генералният секретар на ООН. Според него е необходимо незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, "за да се гарантира предоставянето на достатъчна помощ на тези, които се нуждаят от нея", а също и "за да се улесни освобождаването на заложниците".

Около 250 души бяха взети за заложници на 7 октомври, а 132 от тях все още се намират в Газа, като според израелските власти най-малко 25 от тях се смятат за убити. Около стотина души бяха освободени по време на примирието в края на ноември. 

Още: Антониу Гутериш: Има опасност законът и редът в Газа да се сринат напълно

"Хамас" публикува днес нов видеоклип, който изглежда показва телата на загиналите израелски заложници Йоси Шараби и Итай Свирски. Видеото показва и трета заложничка - Ноа Аргамани, която казва, че двамата заложници са били убити от "удари на нашия собствен ЦАХАЛ", визирайки израелските военни, предаде БТА.

Гутериш също така изрази загриженост за разпространението на конфликта в съседен Ливан и извън него, като призова за прекратяване на огъня, "за да се потушат пламъците на ескалиращия конфликт". "Колкото по-дълго продължава конфликтът в Газа, толкова по-голям е рискът от ескалация и грешни преценки", предупреди генералният секретар, цитиран от АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com