Източното крайбрежие на САЩ потъва (СНИМКИ)

3274
Източното крайбрежие на САЩ потъва (СНИМКИ)
Снимка: Getty images

Внимателно картографирани сателитни изображения показват, че Източното крайбрежие на Америка, особено основните му населени центрове, потъва със зловещо бързи темпове, според ново проучване, проведено от изследователи от Virginia Tech и US Geological Survey и публикувано в списание PNAS Nexus.

Цели области, включително Ню Йорк, Балтимор и Норфолк, потъват със скорост между 1 и 2 милиметра годишно - реалност, която може да доведе до сериозни щети на инфраструктурата, хората и тяхното имущество, ако не бъдат предприети мерки.

„Проблемът не е само в това, че земята потъва. Проблемът е, че горещите точки на потъваща земя се пресичат директно с населението и инфраструктурните центрове“, каза Леонард Охенхен, студент, работещ в лабораторията за наблюдение на Земята и иновации на Virginia Tech и водещ автор на изследването.

„Измерихме нива на слягане от два милиметра на година, засягащи повече от два милиона души и 800 000 имота на Източното крайбрежие“, добави съавторът на изследването и професор по геофизика от Virginia Tech Манучер Ширзаей.

„Това засяга вас, мен и всички“, продължи професорът, добавяйки, че „действието може да е постепенно, но въздействието е реално“, подчерта той, пише БГНЕС. 

 

Довиждане, Терминал Б

Някои засегнати райони изглежда потъват със скорост, по-висока от измерената само преди няколко месеца. Още през септември 2023 г. изследователи от Калифорнийския технологичен институт публикуваха проучване, според което метрото на Ню Йорк потъва със скорост от 0,1524 см. годишно. Според последното проучване тази цифра сега изглежда по-скоро като 0,2032 см. Дилемата за Ню Йорк също представлява част от щетите, които биха могли да настъпят в резултат на всяко потенциално океанско поглъщане. Изследването установи, че значителни зони от критичната инфраструктура в Ню Йорк, които надвишават годишните нива на слягане от два милиметра, включват летищата JFK и LaGuardia и техните писти, заедно с железопътните системи. Освен загубата на големи обществени центрове като летища и железопътни линии, потъването на града в океана също представлява повишен риск от опасни и вероятно смъртоносни наводнения.

Ако се чувствате безнадеждни, ще ви бъде простено. Въпреки това изследователите пишат в проучването, че по-опустошителните последици от слягането на Източното крайбрежие могат да бъдат предотвратени чрез проактивни политики за борба с изменението на климата. Но, разбира се, в една разделена Америка, далновиден отговор на климатичния въпрос продължава да бъде все по-трудна цел.

ОЩЕ: Земетресение е предизвикало експлозиите в Ню Йорк 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com