САЩ и Финландия подписаха споразумение за военно сътрудничество

2999
САЩ и Финландия подписаха споразумение за военно сътрудничество
Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министрите на външните работи и отбраната на Финландия - Елина Валтонен и Анти Хекянен участваха в подписването на новото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което ще служи като правилник за американското военно присъствие и помощ във Финландия, след като северната съседка на Русия стана най-новият член на военния алианс НАТО по-рано тази година, съобщи „TVP World”.

В споразумението са изброени 15 обекта и зони във Финландия, до които американските военни ще имат безпрепятствен достъп и където могат да съхраняват военно оборудване и боеприпаси.

Тези зони включват четири военновъздушни бази, военно пристанище и железопътен достъп до Северна Финландия, където американските военни ще имат зона за съхранение покрай железопътна линия, която води до руската граница, се посочва в споразумението, цитирано от БГНЕС.

Още: За военни престъпления в Украйна: Финландия арестува лидер на неонацистка групировка

"Сега разполагаме с мрежа от споразумения за сътрудничество в областта на отбраната, която се простира от северна до южна Европа, осигурявайки сигурност и стабилност за хората на целия континент. И заедно ще продължим да подкрепяме и Украйна. Американската помощ е от решаващо значение за изграждането на капацитета на Украйна да се изправи на крака във военно, икономическо и демократично отношение и да гарантира, че агресивната война на президента Путин ще остане стратегически провал. Ще продължим да работим с Конгреса, за да приемем искането на президента Байдън за допълнителен бюджет, което е от жизненоважно значение за осигуряването на този резултат", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Незабавното членство на Швеция е приоритет"

Съседна Швеция, която също поиска да се присъедини към НАТО, но остана в очакване поради съпротивата на Турция и Унгария, подписа подобно споразумение със САЩ миналата седмица, което ѝ дава достъп до 17 зони, включително четири военновъздушни бази, едно пристанище и пет военни лагера.

Още: Путин ще праща войски към Финландия: Имахме сърдечни отношения преди да ги замъкнат в НАТО

"Споразумението ни дава възможност да действаме заедно във всякакви ситуации и укрепва сигурността на скандинавските и балтийските региони. Като съюзник в НАТО Финландия ще поддържа надеждна национална отбрана, която ще направи НАТО по-силна. Искам да подчертая силния ни ангажимент към Алианса и неговата сигурност като цяло. Незабавното членство на Швеция в НАТО е приоритет за нас. Днес ще обсъдим и Украйна. С нападението си срещу Украйна Русия извърши монументална стратегическа грешка. Продължаването на силната подкрепа за Украйна остава ключов приоритет за нас. ЕС вече взе историческото решение да започне преговори за членство на Украйна в ЕС. Ще настояваме за постигане на споразумение относно бъдещата дългосрочна военна и финансова подкрепа за Украйна във възможно най-кратък срок", заяви финландският министър на външните работи Елина Валтонен.

Още: Кой подслушва Залужни, докато Путин обещава "проблеми" за НАТО? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com