Кой подслушва Залужни, докато Путин обещава "проблеми" за НАТО? (ВИДЕО)

9423
Кой подслушва Залужни, докато Путин обещава "проблеми" за НАТО? (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/Головнокомандувач ЗС України

Скандал в Украйна – открито е подслушвателно устройство в кабинета на главнокомандващия на украинската армия генерал Валерий Залужни. Скандалът тръгна от публикация на РБК Украйна, но Службата за безопасност на Украйна обяви в официалния си профил в Телеграм, че "бръмбарът" не е работил и е открит в помещение, което е предвидено за работно, а не в самия офис на Залужни. "Открито е производство по член 359, част 2 (незаконно придобиване, продажба или използване на специални технически средства за получаване на информация) от Наказателния кодекс на Украйна", добавят от службата.

Службата обаче е орган към президентската администрация – а медийните публикации за напрежение между украинския президент Володимир Зеленски и Залужни се увеличиха напоследък: Войната между Зеленски и Залужни: Оставка на генерала би го изстреляла директно в политиката

Доста интересни коментари за случая направи отново в Телеграм бившият украински зам.-министър на отбраната Анна Маляр. "Всички са наясно, че има възможност за подслушване и изтичане на информация. Следователно това винаги се взема предвид при гласова комуникация", написа тя тоест всеки в Украйна внимава какво говори на работа. Последва и нова публикация от нейно име, основата на която е: "Няма презумпция за доверие, както при брака. Следователно служителите на специалните служби са длъжни да гарантират, че длъжностното лице не вреди на държавната сигурност".

Путин: Вълкът козината си мени, нравът - не

Що се отнася до дневния анализ на ISW, той е изцяло съсредоточен върху думите на Владимир Путин как ще се възстанови Ленинградски военен окръг заради влизането на Финландия в НАТО: Путин ще праща войски към Финландия: Имахме сърдечни отношения преди да ги замъкнат в НАТО

Основното заключение – Путин вече 2 десетилетия работи, за да уязви и разцепи НАТО, да види разпадането му. Припомнено е как режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски дикатор до последно отричаше, че ще нападне Украйна, а руските войници се трупаха по границата "на учение". Путин изглежда вярва, че САЩ отслабват и в момента няма нужда Русия да преговаря с тях, а може да се налага от позицията на силата – специален пример е Украйна. "Путин продължава да изказва позиция, според която Русия трябва да наложи волята си без никакви компромиси или ще има екзестанциални последици", гласи друго заключение в анализа на ISW, където изрично се набляга как руският диктатор постоянно говори, че Запада воюва с Русия както воювал със СССР: Планът на Кремъл за разрушаване на НАТО: Китайски и индийски миротворци в Украйна и следващата цел в Европа

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Вече традиционно за неделя интензивността на боевете намаля – 64 бойни сблъсъка по целия фронт в Украйна според сутрешната сводка на украинския генщаб. Отново най-много са атаките при Авдеевка – 18 от север и 11 от юг, като става въпрос за отбити руски пехотни атаки.

(КАРТА) При целият този руски натиск, напредък няма – признание за това има в обзора на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов, който изрично пише, че украинската армия удържа позициите си. Създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал "Рибар" е по-смел в обзора си – имало нови позиции за руснаците на север в района Степово (3 километра северозападно от Авдеевка), руската артилерия от юг работела да раздели Авдеевка на "два котела".

Украинският военен анализатор Константин Машовец изрично обяснява за Авдеевка – от юг руснаците хвърлят допълнителни сили, защото искат да наваксат и да са наравно със случващото се от север. Не са превзели нито Северно (5-6 километра западно от Авдеевка), нито Тоненко, посочва Машовец. А източно от Невелско (15 километра югозападно от Авдеевка) – още една точка на южния фронт, има геолокализирани видеокадри, показващи руски обстрел по напредващи украински части:

Колко може да се вярва на патоса на "Рибар" показва краят на обзора им – прочистваме Маринка, но украинците още контролират 1% от градчето.

(КАРТА) При Бахмут и при Купянск боевете продължават в познатия стил, без никакви промени – руснаците владеят инициативата, но няма някакъв голям решаващ пробив. Геолокализирани видеокадри (18+) на обстрел с дронове по руски позиции при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск) добре показват колко кървави са боевете.

За източния бряг на Днепър, в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) интересна бележка има от Машовец – че 26-ти полк от 70-та руска мотострелкова дивизия е претърпял големи загуби, че не могат да се приберат труповете на убитите руски войници и че в руските разузнавателни доклади се отбелязва колко добре украинците успяват хем да локализират руските опити за настъпление към украинското предмостие в Крим, хем моментално, в рамките на минути и дори секунди информацията да стига до украинската артилерия и атакуващи дронове и те да се "погрижат" за руските щурмови групи. Показателно е, че Пегов и "Рибар" си мълчат за Днепър, а думите на Машовец се потвърждават от друг руски военен телеграм канал - "Двама майори". Там пише как руснаците се оплакват от липса на евакуация на ранени и липса на екипировка за радиоелектронна война именно за източния бряг на Днепър. А в Запорожка област вече изглежда никой не може да напредне някъде решително и битките са буквално за завладяването на определен окоп.

ОЩЕ: Избийте ги до крак: Украйна променя военния си план, бъдещето е Крим (ВИДЕО)

Драмата с цените на яйцата в Русия продължава да се мултиплицира, с видеоклипове на цени на хранителни продукти - този път в Мариупол:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Взривове в окупираната Луганска област: Руски военни бази ли са поразени, или склад с гориво? (ВИДЕО)

Външният министър на Германия на неочаквано посещение в Киев (СНИМКА)

Украйна: Руските загуби при Харков до момента, разтягане на фронта и ново оръжие за Киев (ВИДЕО)

Два поредни дни: Две влакови катастрофи в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа