САЩ за речта на Путин: Военната заплаха от страна на Запада е абсурдна

4012
САЩ за речта на Путин: Военната заплаха от страна на Запада е абсурдна
Снимка: Getty Images

Твърдението на руския президент Владимир Путин в днешната му реч, че инвазията в Украйна е била провокирана от Запада, е "абсурдно". Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, след като диктаторът над един час повтаряше опорките на кремълската пропаганда.

"Никой не напада Русия", каза Съливан. "Има някакъв абсурд в схващането, че Русия е била подложена на някаква форма на военна заплаха от страна на Украйна или някой друг".

Обявиха кога Украйна ще получи боеприпаси за оръдията Gepard и бойни машини Marder

Най-големият германски производител на оръжие Rheinmetall очаква първата партида боеприпаси за зенитните оръдия Gepard да бъде доставен...

"И това е аргумент, който президентът (Джо Байдън - бел.ред.) изтъква от известно време, и той много директно ще отбележи това в речта си тази вечер (по време на посещението си в Полша - бел.ред.) - не като опровержение на днешната реч на Путин, а по-скоро за да сложи край на аргумента, който Русия изтъква от известно време", добави Съливан, цитиран от CNN.

Путин повтори днес пред горната камара на парламента няколко основни свои тези за „лъжливия Запад“. Заяви, че войната била предизвикана от НАТО, а Москва само се защитавала и искала мир. Всичко това - въпреки агресивните действия на руските сили в Украйна вече почти година.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом заяви, че речта на Байдън от Варшава няма да се разглежда като словесен сблъсък между президента на САЩ и Путин.

"Ние не сме подготвяли речта за някакъв вид сблъсък", каза Джейк Съливан. "Това не е реторично състезание с когото и да било. Твърденията на президента (Байдън) днес ще са... за нещо по-голямо. И ние избрахме това време, избрахме тази дата не защото президентът Путин говори днес", каза той.

Готви ли се Русия да обстрелва обекти, директно касаещи украински АЕЦ?

Русия може би подготвя информационно почвата за ракетни удари, насочени конкретно срещу енергийна инфраструктура на украинците АЕЦ. Так...

Байдън ще отбележи с речта си една година от непровокираната инвазия на Русия в Украйна и според Съливан той ще постави войната в "по-широк контекст, който да напомня на хората къде бяхме в навечерието на тази война преди една година, когато се задаваха фундаментални въпроси, свързани с международния ред, със САЩ, с НАТО".

"И една година по-късно той вярва, че сме отговорили на тези въпроси относно нашето единство и решителност, относно нашия ангажимент към основните принципи и относно нашата готовност да се активизираме", добави Съливан, който вчера беше с Байдън в Киев.

ОЩЕ: Не на ядрената война и на инвазиите: Китай с Концепция за глобална сигурност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка