Не на ядрената война и на инвазиите: Китай с Концепция за глобална сигурност

6303
Не на ядрената война и на инвазиите: Китай с Концепция за глобална сигурност
Снимка: Getty images

Ядрена война не трябва да се води никога, защото такава няма как да бъде спечелена. Конфликтите да се разрешават с диалог и никоя държава да не се намесва в суверенитета и териториалната цялост на друга. Това гласи публикуваната от Китай във вторник Концепция за глобална сигурност.

Тя излиза по предложение на президента Си Дзинпин от миналия април – два месеца след началото на инвазията на Русия в Украйна. Самата Украйна е спомената само веднъж в официалния документ, публикуван от „Синхуа“ и Global Times. В тази част войната е наречена „криза“ и пише, че светът трябва да окаже подкрепа за „политическо уреждане на горещи въпроси като кризата в Украйна чрез диалог и преговори“.

При представянето на концепцията на форум в Пекин китайският външен министър Кин Ганг заяви: "Измина една година, откакто кризата в Украйна ескалира по всестранен начин и ситуацията привлече вниманието на международната общност. Китайската страна е дълбоко обезпокоена от ескалиращия конфликт и възможността събитията да излязат извън контрол“. Цитиран от Global Times, той добави, че светът трябва да спре да „обвинява“ Китай и да не използва фрази като „Днес Украйна, утре Тайван“.

Споменаването на ненамесата в териториалната цялост на държавите в документа повдига въпроси, тъй като Пекин не счита демократично управлявания остров за суверенна държава, както го прави голяма част от международната общност. Агресията на китайската армия в Тайванския проток и ученията с изстрелване на ракети, кораби и самолети около Тайван накара американското и западното разузнаване да правят оценки кога и дали Си Дзинпин може да нахлуе на острова и да го присвои с военни цели, по подобие на Путин. В документа името на Тайван не е споменато.

В концепцията се говори и за мирни отношения между големите световни сили.

Снимка: Getty Images

ОЩЕ: Военна симулация: Китай ще загуби при инвазия в Тайван, но и пораженията за САЩ ще са огромни

Принципи в Концепцията на инициатива за глобална сигурност на Китай

Китай и Унгария готови да си сътрудничат за мир в Украйна

„Китай и Унгария са готови да си сътрудничат с миролюбиви нации, за да сложат край на войната в Украйна“. Това заяви външни...

1. Да останем ангажирани с визията за обща, всеобхватна, солидарна и устойчива сигурност. Това е според визията на Си Дзинпин, представена през 2014 г. и включваща „обща сигурност, зачитане и гарантиране на сигурността на всяка страна, съдействие чрез политически диалог и мирни преговори“ и др.

2. Да останем ангажирани със зачитането на суверенитета и териториалната цялост на всички държави. Тук акцентът е върху ненамесата във вътрешните работи на страните според основните принципи на международното право и фундаменталните норми на международните отношения. „Вярваме, че всички страни, големи или малки, силни или слаби, богати или бедни, са равноправни членове на международната общност“, пише в документа и се посочва как всяка една държава сама трябва да избира по кой път на развитие да поеме. Какво правят Китай и Русия – съответно с Тайван и Украйна, е друг въпрос.

3. Да се ангажираме да спазваме целите и принципите на Устава на ООН. "Те въплъщават дълбокия размисъл на хората по света върху горчивите уроци от двете световни войни. Те са институционалният проект на човечеството за колективна сигурност и траен мир", гласи официалната концепция.

4. Да се ангажираме да приемаме сериозно законните опасения за сигурността на всички страни. "Човечеството е неделима общност за сигурност. Сигурността на една държава не трябва да бъде за сметка на тази на други. Вярваме, че всички държави са равнопоставени по отношение на интересите в областта на сигурността", се добавя в документа.

5. Да се ангажираме с мирното разрешаване на различията и споровете между държавите чрез диалог и консултации. "Войната и санкциите не са основно решение на споровете; само диалогът и консултациите са ефективни за разрешаване на различията", твърди Китай.

6. Да останем ангажирани с поддържането на сигурността както в традиционните, така и в нетрадиционните области.

Приоритети на сътрудничеството

Борел: Ако Китай доставят оръжия на Русия, това ще е червена линия за ЕС

Топ дипломатът на Европейския съюз Жозеп Борел предупреди Китай да не предоставя на Русия оръжия за войната ѝ в Украйна. Това се случи,...

1. Активно участие във формулирането на Новата програма за мир и други предложения, представени от Генералния секретар на ООН в общия дневен ред на организацията.

2. Насърчаване на координацията и доброто взаимодействие между големите държави и изграждане на отношения между тях, характеризиращи се с мирно съвместно съществуване, цялостна стабилност и балансирано развитие.

Снимка: iStock

3. Твърдо да поддържаме консенсуса, че "ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води". Да се спазва съвместното изявление за предотвратяване на ядрената война и избягване на надпреварата във въоръжаването, издадено от лидерите на петте държави, притежаващи ядрено оръжие, през януари 2022 г. Засилване на диалога и сътрудничеството между държавите, притежаващи ядрено оръжие, за намаляване на риска от ядрена война. Гарантиране на международния режим, основан на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), и активна подкрепа на усилията на държавите в съответните региони за създаване на зони, свободни от ядрено оръжие. Насърчаване на международното сътрудничество в областта на ядрената сигурност, за да се изгради справедлива, съвместна и взаимноизгодна международна система за ядрена сигурност, пише в документа относно този важен акцент.

4. Пълноценно прилагане на резолюцията за насърчаване на международното сътрудничество в областта на мирните цели в контекста на международната сигурност, приета на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тук е отбелязано, че трябва да се подкрепи процесът на глобален контрол на конвенционалните оръжия.

Пекин отхвърли обвиненията на САЩ относно въоръжаването на Русия

Пекин се обяви срещу "неверните" твърдения на САЩ, че Китай обмисля да въоръжи Русия във войната ѝ срещу Украйна. "Съединените щати, а...

5. Насърчаване на политическото разрешаване на международни и регионални проблеми в горещи точки - "чрез откровен диалог и комуникация".

6. Подкрепа и подобряване на регионалния механизъм и архитектура за сътрудничество в областта на сигурността, ориентирани към Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), и придържане към начина на АСЕАН за постигане на консенсус и съобразяване с нивото на комфорт на другите страни за по-нататъшно укрепване на диалога и сътрудничеството в областта на сигурността между регионалните държави.

7. Прилагане на предложението от пет точки за постигане на мир и стабилност в Близкия изток, включително застъпничество за взаимно уважение, утвърждаване на равенството и справедливостта, осъществяване на неразпространение на оръжия, съвместно укрепване на колективната сигурност и ускоряване на сътрудничеството за развитие, за да се създаде съвместно нова рамка за сигурност в Близкия изток.

Снимка: Getty Images

8. Подкрепа за усилията на африканските държави, Африканския съюз и субрегионалните организации за разрешаване на регионалните конфликти, борба с тероризма и гарантиране на морската сигурност, призив към международната общност да предостави финансова и техническа подкрепа за ръководените от Африка антитерористични операции и подкрепа за африканските държави за укрепване на способността им за самостоятелно гарантиране на мира.

Новият Нострадамус: Катастрофа в Тайван ще даде началото на Третата световна война

Мъж, наричан Новият Нострадамус, предсказва, че самолетна катастрофа в Тайван ще предизвика Трета световна война през 2023 година. Кре...

9. Подкрепа за страните от Латинска Америка и Карибския басейн в активното изпълнение на ангажиментите, посочени в Прокламацията за Латинска Америка и Карибския басейн като зона на мира.

10. Да обърне голямо внимание на особеното положение и основателните опасения на тихоокеанските островни държави по отношение на изменението на климата, природните бедствия и общественото здраве, да се подкрепят усилията на тихоокеанските островни държави за справяне с глобалните предизвикателства.

11. Засилване на морския диалог, обмен и практическо сътрудничество, правилно справяне с морските различия и съвместна работа за справяне с транснационалните престъпления по море, включително пиратството и въоръжените грабежи, с цел съвместно опазване на морския мир и спокойствие и сигурността на морските пътища.

12. Укрепване на ролята на ООН като централен координатор в глобалната борба срещу тероризма, подкрепа на международната общност за пълното прилагане на резолюциите на Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност за борба с тероризма. Съвместно преследване на всички терористични организации и лица, посочени от Съвета за сигурност.

13. Задълбочаване на международното сътрудничество в областта на информационната сигурност. Китай представи Глобалната инициатива за сигурност на данните и призовава за съвместни усилия за формулиране на глобални правила за цифрово управление, които "да отразяват волята и да зачитат интересите на всички страни".

14. Засилване на управлението на риска за биосигурността.

САЩ: Китай може да бъде възпрян от нахлуване в Тайван

Китай може да бъде възпрян от нахлуване в Тайван през това десетилетие, което е в противовес на по-страшните прогнози на Вашингтон. Тов...

15. Укрепване на международното управление на сигурността в областта на изкуствения интелект и други нововъзникващи технологии.

16. Засилване на международното сътрудничество в областта на космическото пространство.

17. Подкрепа на Световната здравна организация да играе водеща роля в глобалното управление на общественото здраве и ефективно да координира и мобилизира световните ресурси за съвместен отговор срещу COVID-19 и други големи световни инфекциозни болести.

18. Гарантиране на глобалната продоволствена и енергийна сигурност. Засилване на координацията на действията за поддържане на гладкото функциониране на международната търговия със селскостопански продукти, осигуряване на стабилно производство на зърно и безпроблемни вериги за доставки.

19. Пълно и ефективно прилагане на Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност.

20. Подкрепа за сътрудничеството между държавите в борбата с изменението на климата и поддържането на стабилни и безпроблемни вериги за доставки и промишлени вериги, както и ускоряване на изпълнението на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com