Вашингтон иска разрешение от Конгреса за 2 млрд. долара военна помощ за Киев

24903
Вашингтон иска разрешение от Конгреса за 2 млрд. долара военна помощ за Киев
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на САЩ е отправило молба към Конгреса за оказване на военна помощ на Украйна в размер на 2 милиарда долара.

Вчера във Вашингтон бе представен проектът за федерален бюджет на САЩ за 2015 година. Сумата за Украйна е включена в този документ. Разходите са по програмата за финансиране на чужди армии, по която средствата се предвиждат за закупуване на американска военна техника и оборудване от други държави.
Относно Украйна става въпрос за предоставяне на планова и дългосрочна, а не извънредна помощ, пише Агенция "Фокус".

Отделно САЩ реши да засили съвместните въздушни учения с Полша и да увеличи участието си в защитата на въздушното пространство на балтийските страни, съобщи американският министър на отбраната Чък Хейгъл, предаде БГНЕС.

Според Вашингтон мерките целят да дадат гаранции в областта на сигурността на съюзните източноевропейски страни в рамките на НАТО, които са разтревожени от последиците за сигурността си заради военните действия на Русия в Украйна.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров проведоха разговор за Украйна след среща, посветена на Ливан, в присъствието на френския президент Франсоа Оланд, съобщиха дипломатически източници.

В края на работния обяд на Групата за международна подкрепа за Ливан Кери и Лавров се оттеглили в кафене на терасата на президентския дворец заедно с френския и германския си колега Лоран Фабиюс и Франк Валтер Щайнмайер. Те говорили за Украйна, съобщи дипломатически източник.

За първи път след като Русия установи контрол върху голяма част от Кримския полуостров през уикенда руският външен министър се среща лично с повечето свои западни колеги. В последните дни западните страни обвиняваха Русия, че е нарушила международното право, а Москва отхвърли заплахите за санкции.

Новата власт в Украйна се цели в членство в НАТО

В украинския парламент днес е внесен законопроект, който е предпоставка за присъединяването на Украйна към НАТО, става ясно от страница...

В понеделник вечерта (3 март) руският външен министър проведе дълга среща в Швейцария с германския си колега Франк Валтер Щайнмайер, но последният заяви вчера, че не се вижда решение за Украйна. Утре предстои извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел, на която могат да се вземат наказателни мерки срещу Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com