Венецуела иска парче от Гвиана: 95% от венецуелците хвърлиха око на спорна територия (ВИДЕО)

4098
Венецуела иска парче от Гвиана: 95% от венецуелците хвърлиха око на спорна територия (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Гражданите на Венецуела подкрепиха претенциите на страната си за спорна територия, контролирана от Гвиана. Новината стана ясна след референдум за статута на територията Есекибо, който се проведе в неделя, пише BBC.

Резултатът дойде след като Международният съд изпрати предупреждение до Каракас срещу „анексирането“ на територията, допълва Al Jazeera.

Припомняме, че съдът бе сезиран от Гвиана още в средата на ноември с молба референдумът да бъде спрян, тъй като страната разглежда допитването като случай на анексиране, но до неговата отмяна не се стигна. ОЩЕ: Референдум на Венецуела в спорна територия изправи региона пред война (ВИДЕО)

Повече за спорната територия

Площта от около 160 000 квадратни километра представлява две трети от Гвиана. Венецуела винаги е смятала Есекибо за своя, защото регионът е бил в нейните граници по време на испанския колониален период и отдавна оспорва границата, установена от международни арбитри през 1899 г., когато Гвиана все още е била британска колония.

Ангажиментът на Венецуела да преследва териториалните претенции се колебаеше през годините. Интересът му отново се засили през 2015 г., когато ExxonMobil обяви, че е открил петрол в търговски количества край бреговете на Есекибо.

Резултатът от референдума

Повече от 95% от венецуелците одобриха създаването на нова венецуелска държава на територията, известна като Есекибо, съобщиха властите. След резултата правителството на Венецуела обяви победа на референдума за анексиране на Есекибо, увеличавайки напрежението с Гвиана, като поддръжниците на правителството празнуваха след края на гласуването, пише испанският ежедневник El País.

Какво означава този резултат?

Критиците на венецуелския президент Николас Мадуро твърдят, че той е свикал необвързващия референдум, за да разпали националистическия плам и да отвлече вниманието от призивите за провеждане на свободни и честни избори, пише още BBC. ОЩЕ: САЩ: Мадуро не е легитимен президент на Венецуела

Този резултат няма да има конкретни последици в краткосрочен план: спорната територия е в Гвиана и това не е вот за самоопределение, пише френското издание Libération и допълва, че Каракас е уверил, че не търси причина да нахлуе в района, както се опасява Гвиана в дългосрочен план.

Гвиана не се страхува

„Няма от какво да се страхуваме в идните часове, дни и месеци“. Така президентът на Гвиана коментира резултатите от референдума. Той отбеляза, че първата линия на защита е дипломацията. „Ние сме в много, много силна позиция“, каза той, като подчерта, че страната има широка международна подкрепа и призова Каракас за „зрялост и отговорност“, допълва още френското издание. ОЩЕ: ООН се намесва заради петролен конфликт между Венецуела и Гвиана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка