Референдум на Венецуела в спорна територия изправи региона пред война (ВИДЕО)

3016
Референдум на Венецуела в спорна територия изправи региона пред война (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Бразилски войски се придвижват към границата с Венецуела, съобщават световните агенции. Според информацията, причина за напрежението е спорния регион Гвиана-Есекибо, в който Венецуела организира референдум.

Президентът на Николас Мадуро хвърли всички сили, за да се опита да призове избирателите в спорната територия да гласуват, като отговорят на пет въпроса, включително и дали настоящите и бъдещите жители на района трябва да получат венецуелско гражданство.

Още: САЩ отмениха санкциите срещу петрола и златото на Венецуела, но с условие

Гвиана разглежда референдума като случай на анексиране и поиска от Международния съд на 14 ноември да спре части от вота. Съдът не е издал решение, но дори и да се произнесе срещу Венецуела, правителството на Мадуро възнамерява да проведе изборите в неделя.

Спорът

Площта от около 160 000 квадратни километра представлява две трети от Гвиана. Венецуела винаги е смятала Есекибо за своя, защото регионът е бил в нейните граници по време на испанския колониален период и отдавна оспорва границата, установена от международни арбитри през 1899 г., когато Гвиана все още е била британска колония.

Ангажиментът на Венецуела да преследва териториалните претенции се колебаеше през годините. Интересът му отново се засили през 2015 г., когато ExxonMobil обяви, че е открил петрол в търговски количества край бреговете на Есекибо.

Последната глава от спора пося гняв сред жителите на района, мнозинството от които са коренно население, срещу правителството на Гвиана. Информацията за референдума е достигнала до тях най-вече чрез неточни публикации в социалните медии, които само са създали объркване сред гвианците, предава bnn.network. „Чувстваме се пренебрегнати като хората на тази земя. В момента нищо не се прави за нас“, каза Майкъл Уилямс, лидер на коренното население на село Анай в Есекибо. „Правителството идва само когато иска нашите гласове. Сега има този спор. Никой не е тук, за да ни каже: „Това са проблемите. Това може да дойде. Нека се подготвим за това. Водим преговори. Надяваме се на най-доброто. Никой няма да дойде да ни каже това“, убеден е той.

Още: Си и Мадуро се срещнаха в Пекин: Обявиха стратегическо партньорство

Венецуелски официални лица твърдят, че американците и европейците са се наговорили да излъжат страната и твърдят, че споразумение от 1966 г. за разрешаване на спора ефективно е анулирало първоначалния арбитраж. Гвиана, единствената англоговоряща страна в Южна Америка, твърди, че първоначалното споразумение е законно и обвързващо и поиска от световния съд през 2018 г. да го постанови като такова.

Венецуелските гласоподаватели в неделя ще трябва да отговорят дали са „съгласни да отхвърлят по всякакъв начин, в съответствие със закона, границата от 1899 г. и дали подкрепят споразумението от 1966 г. „като единствен валиден правен инструмент“ за постигане на решение.

Правителството на Мадуро проведе симулиран референдум на 19 ноември, за да запознае гласоподавателите с въпроса, но не се казва колко гласоподаватели са участвали или какви са били резултатите. Длъжностните лица също така не са предложили график или конкретни стъпки за това как ще превърнат региона Есекибо във венецуелска държава и ще предоставят гражданство на жителите на района, ако избирателите одобрят предложените мерки.

Хуан Ромеро, депутат от управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела, каза пред държавните медии, че едно от действията, които правителството ще трябва да предприеме, ако хората гласуват в подкрепа на мерките, е конституционна реформа за включване на английски като един от официалните езици на Венецуела. Междувременно друг депутат от управляващата партия, Уилям Фаринас, заяви, че „есекибанците“ вече „се чувстват венецуелци“.

Още: Предупреден за покушението: Пригожин е жив и е във Венецуела, казва руски анализатор (ВИДЕО)

Това обаче не може да бъде по-далеч от истината. Хората в Есекибо се гордеят със своето местно наследство. Те посочват имената на забележителности, дадени на техния роден език, като пример защо смятат, че регионът никога не е принадлежал на Венецуела. И настояват, че не искат животът им да бъде прекъснат от референдума.

Очаква се Международният съд да излезе с решение тази седмица по искането на Гвиана за спиране на части от референдума. Но съдът все още е на години от произнасянето по по-широкото искане на Гвиана да счита решението за границата от 1899 г. за валидно и обвързващо. Съдиите приеха делото миналия април въпреки съпротивата на Венецуела.

Още: САЩ: Мадуро не е легитимен президент на Венецуела

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чужестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

"Корумпиран": Тръмп нападна съдията, гледащ неговото дело

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Десетки загинали и изчезнали след проливни дъждове в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com