Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вестник в САЩ се извини за десетилетия политика на расизъм

22 декември 2020, 10:25 часа • 2058 прочитания

Главният редактор на в. Cansas Star се извини от името на американския ежедневник за десетилетия расистко и дискриминационно отразяване на черното малцинство.

Полицейското убийство на чернокожия Джордж Флойд през май, което предизвика протести в САЩ, принуди вестника да се пребори със своята отдавнашна практика, каза главният редактор Майк Фанин пред CNN. „Никога не сме се вглеждали внимателно, за да разберем по-добре как Star е отразявал черната общност в продължение на години“, каза той.

В неделя Фанин публикува дълга статия, в която определи историята на влиятелния вестник от Средния Запад "история на мощен местен бизнес, който е допускал грешки ". Извинението от изданието, където легендарният американски автор Ърнест Хемингуей някога е бил репортер, идва, тъй като САЩ правят равносметка на историята си на робство, сегрегация и системен расизъм след масовите протести.

„В продължение на 140 години това е една от най-влиятелните сили при оформянето на Канзас Сити и региона“, пише той. "И все пак през по-голямата част от ранната си история - чрез грехове както на извършване, така и на бездействие - той лиши от правото на глас, игнорира и презира поколения граждани на Черния Канзас."

Вестникът, чиято аудитория е до голяма степен бяла, публикува в неделя поредица от разследвания, които показаха, че от години игнорира черната общност в региона, освен когато членовете й са обвинени в престъпна дейност.

В един пример вестникът използва смъртта на афроамериканската джаз легенда Чарли Паркър през 1955 г., за да може всъщност да пише за сина на едно от най-известните местни сеймества. А на звездата се отделят само четири абзаца на страниците с некролози, като на всичкото отгоре името е изписано грешно - „Charley“ вместо “Charlie”- и също така сгрешават възрастта му.

През 1977 г. Cansas Star се фокусира и върху щетите от наводнения на предприятия на бели собственици, а не върху 25-те загинали при бедствието, включително осем афроамериканци. Тази дискриминация доведе до "липса на доверие в тази общност и това е сърцераздирателно", каза Фанин пред CNN. "Със сигурност сега не сме перфектни ... имаме още много работа да свършим, това е поне начало", каза той.

Още: Университет повиши преподавателка написала "Белите животи нямат значение"

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес