Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

16 май 2024, 07:30 часа • 8703 прочитания

В края на 2023 г. както Москва, така и Киев започнаха да използват наземни роботи за изпълнение на вторични бойни мисии като поставяне на мини и разминиране, евакуиране на ранени от фронтовите линии и разузнаване.

Използването на бойни роботи е една от най-известните тенденции в бъдещите военни действия, заедно с дистанционно управляваните безпилотни летателни и бронирани средства и системите с изкуствен интелект (ИИ). Тази технология по своята същност не е продукт на сегашния век, но тя е претърпяла качествени промени по отношение на тактиката и бойните способности.

Още: Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Първите бойни роботи се появяват в Съветския съюз. Още преди Втората световна война Червената армия приема на въоръжение леки танкове БТ-5 и БТ-7. Те са модифицирани и оборудвани със система за дистанционно управление. Въоръжението на танковете включва полуавтоматично оръдие и коаксиална 7,62-мм танкова картечница ДТ. Съветските танкове участват в битките срещу финландската армия през зимата на 1940 г., както и в битките на Източния фронт срещу нацистката армия през 1941 г.

Макар че Франция, Великобритания и Нацистка Германия по-късно се сдобиват с подобни оръжия, Съветският съюз остава пионер в тази област. Германската армия тръгва по стъпките му. Тя активно използва новия си опит по време на Втората световна война, формирайки първата идея за това какви биха могли да бъдат бойните роботи. Вниманието на инженерите на нацистката армия е привлечено от миниатюрните верижни танкове, които те пленяват във Франция след нейната окупация. Те са част от френската програма за производство на бойни роботи. Германски инженери разработват тази идея, която в крайна сметка довежда до създаването на верижната самоходна мина-камикадзе Goliath. Произведени са два модела, които влизат в масово производство в началото на 1942 г.

Основният дизайн на двата модела е малко верижно превозно средство, способно да носи 60 кг експлозиви. Блокът за управление е свързан с Goliath чрез трижилен кабел с дължина 650 метра. Goliath засича целта, приближава я и я поразява с боен заряд.

Германците произвеждат около 7500 от тези устройства, но имали само ограничен успех по много причини, включително малка скорост и уязвимост на "роботите" спрямо оръжия със среден и по-малък обсег. Независимо от това Goliath са революционна разработка в областта на бойните роботи и са се превърнали в прототип на верижни бойни средства, които в момента се движат през територията на Украйна.

Още: Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руски и украински роботи на бойното поле

Въпреки намаляващия интерес на Москва към бойните роботи след разпадането на Съветския съюз, военната операция на Русия в Сирия позволи първите полеви тестове на руски бойни роботи. Руската армия пробва два модела. Първият е бойният многофункционален роботизиран комплекс "Уран-9", дислоциран в Сирия през 2018 г. Бойното използване на "Уран-9" има ограничен успех. Основните проблеми са нестабилната работа на 30-мм автоматично оръдие, безжичните комуникации, двигателят и устройствата за насочване и наблюдение. Вторият руски боен робот, преминал бойно кръщение в Сирия, е многофункционалният роботизиран комплекс "Уран-6", участвал в разминирането на много сирийски градове, включително Алепо и Палмира. "Уран-6" има голям успех, което е основната причина за последващото му използване във войната в Украйна и конкретно в Донбас.

В края на 2023 г. както Москва, така и Киев започват да използват наземни роботи за изпълнение на вторични бойни мисии, като поставяне и разминиране, евакуиране на ранени от фронтовите линии и разузнаване. Някои видове бойни роботи са оборудвани с лека или среднокалибрена картечница, гранатомет, противотанкова или ракетна установка.

Украйна първа използва бойни роботи за военни цели. Тя получи няколко подобни машини в началото и средата на миналата година от Словакия, Естония, Чехия, Канада, Нидерландия и Германия.

Най-голям интерес предизвиква естонският робот THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System). Той представлява многофункционална роботизирана платформа с боен модул (картечница), използвана от украинските въоръжени сили за изпълнение на логистични, разузнавателни и бойни задачи. В допълнение към THEMIS, Киев разполага с още няколко вида роботи, предназначени също да изпълняват логистични и разузнавателни задачи, например като словашката система за разминиране BOZENA-5

В края на 2023 г. Украйна започва масово производство на самоделни роботи за поставяне на противопехотни мини, които също могат да изпълняват функцията "камикадзе" за унищожаване на вражески бронирани машини чрез сблъсък.

Вицепремиерът и министър по иновациите, развитие на образованието, науката и технологиите на Украйна Михаил Федоров съобщи, че страната започва масово производство на роботизирани наземни платформи. По думите му на платформата Brave1 могат да се разположат над 140 роботизирани системи, 96 от тях вече са преминали полеви изпитания, 14 разработки са кодифицирани по стандартите на НАТО. Първи е бойният робот IRONCLAD. Теглото му е 1800 кг; полезен товар до 350 кг; боен радиус до 130 километра при скорост 20 км/ч. IRONCLAD е оборудван с бронирано шаси, което може да издържи на леки боеприпаси и картечница среден калибър.

Москва от своя страна използва военни роботи в Украйна за решаване на различни задачи на фронтовата линия, например транспортиране на боеприпаси. Тя постига голям напредък в разработването на самоходни платформи, способни да транспортират медицински, логистични и хранителни доставки до предни разузнавателни части.

Най-важният боен робот на въоръжение в руската армия е "Маркер". Работата по разработването му приключва успешно в началото на януари 2022 г. Украйна се превръща в изпитателна площадка за неговите тестове, по-специално активно се използва модел, оборудван с противотанкови ракетни системи Kornet.

Още: В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Активно използване на бойни роботи във войната в Украйна

В края на март 2024 година Русия започва по-активно да използва бойни роботи на фронтовата линия. Руските войски извършват първата си атака с бойни роботи западно от Авдеевка. Няколко руски бойни робота "Куриер" атакуваха позициите на украинските въоръжени сили в района на село Бердичи - това е първата атака в историята на щурмовите роботи. Тяхната задача била да обстрелват украински окопи с гранатомети АГС-17 "Пламя".

Тази атака е убедително доказателство, че щурмовите роботи се използват активно във войната. Москва и Киев са употребявали роботи и преди, но техните задачи са били ограничени до логистика и отбранителни операции. Те предпочитаха евтини типове роботи за изпълнение на ограничени бойни мисии: доставяне на товари до фронтовата линия и евакуиране на ранени. Но след тази атака техните възгледи за използването на роботите напълно се променят: "Научна фантастика": Експерти коментират идеята на Русия да победи с робот западните танкове (ВИДЕО)

Използването на щурмови роботи ще има огромен принос за развитието на бойните бронирани средства. Роботизираната атака не само спасява хора, но е и първата стъпка към новата ера на безпилотни наземни технологии. Всъщност тази атака за пореден път доказа ефективността на многоцелевата безпилотна наземна платформа "Куриер", която може да бъде оборудвана с широка гама оръжия - от гранатомети, леки или средни картечници до противотанкови ракети и мини. Един робот е способен да носи и поставя до 8 мини.

Роботът тежи около 250 кг и развива скорост до 35 км/ч, което е отличен показател за безпилотни наземни системи. "Куриер" е оборудван с електродвигател с мощност 6 kW. Такава машина се управлява дистанционно на разстояние до 10 километра. Роботът има повишена маневреност и способност за преодоляване на трудни терени. Електрическият мотор излъчва нисък топлинен спектър, което намалява риска от неговото откриване, особено по време на нощни атаки. В допълнение, "Куриер" е оборудван с 560-ватова система за електронно заглушаване (EWS), която подобрява способността му да прекъсва комуникациите и сензорните системи на врага, като по този начин осигурява не само директна бойна подкрепа, но и възможности за електронно заглушаване.

Украйна се превърна в полигон за изпитания на всякакви видове безпилотни системи, не само на въздушни дронове, променяйки насоките на развитие на съвременните войни. Благодарение на това безпилотните системи се превърнаха в по-безопасно и по-евтино средство за изпълнение на бойни мисии, а не просто начин за увеличаване на огневата мощ. На практика е извършен преход от използването на прости наземни платформи, управлявани дистанционно, към модерни и по-сложни безпилотни наземни бронирани средства, оборудвани с различни видове оръжия, мощни системи за миниране и електронна война. Големите скокове във военната стратегия и технологиите разширяват възможностите на традиционната война до безпрецедентни размери.

Нивото на развитие на бойните роботи все още е много по-ниско от това на безпилотните летателни апарати. Безпилотните наземни средства се разработват както от Москва, така и от Киев. Но тъй като те се тестват в Украйна, се очаква тази индустрия да започне активно да се развива през следващите години. Няколко европейски и азиатски армии (Великобритания, САЩ и Южна Корея) вече обявиха намерението си да създадат армия от бойни роботи през следващите десетилетия.

Още: Как изкуственият интелект може да унищожи човечеството - апокалиптичните сценарии

Автор: Мухамад Мансур, за Al Mayadeen. Ливанската медия е считана за медия, която прокарва позиции, угодни на режима на Башар ал-Асад и "Хизбула"

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес