X
 
 

Чистотата в Асеновград - шумно ранно събуждане (ВИДЕО)

5197 0
photo of Чистотата в Асеновград - шумно ранно събуждане (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Как се събужда Асеновград всяка сутрин преди изгрев слънце? Въпросът задаваме риторично. Точно в 5:20 ч., като по швейцарски часовник, сметосъбиращият автомобил преминава по главната улица „Цар Иван Асен II“. С жестоки удари, сякаш някой тропа с огромен метален чук върху ламаринен гараж, се сигнализира на малки и големи асеновградчани, че е време да стават от сън.

За да не се допусне да бъдат пропуснати несъбудили се граждани, служителите от чистотата, крещейки и подсвирквайки, подсказват на шофьора, че вече са готови да тръгват. А после ли? После камионът продължава по пътя си. В рамките на няколко часа той обикаля по маршрута си в Асеновград, а практиката по изпразването на контейнерите е все същата във всички квартали. Това продължава месеци наред.

Аварии в недостъпни зони причиняват ниско налягане и загуби на вода в Асеновградско

Множество аварии на труднодостъпни места водят до немалки загуби на питейна вода и затруднения при водоподаването до няколко асеновград...

Цяло лято или прозорците на асеновградчани бяха затворени през нощта, или те бяха принудени да се събуждат в часа, в който минава сметосъбиращата кола. „Решихме да изчакаме да премине летният сезон, защото предположихме, че на затворени прозорци ще се спи. Оказа се, че сме сгрешили. Нищо не помага срещу непоносимото тропане. При предишната фирма, отговаряща за почистването в Асеновград, не разбирахме кога се събират отпадъците. А сега виждаме двете крайности - или шумът е много силен, или контейнерите изобщо не се почистват“, обясни пред Actualno.com асеновградчанката Ангелина Павлова. Жената е заснела и видеоклип.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО!

Методът на почистване е съдът да се вдигне и да се изхвърлят отпадъците. Начинът за извършване на тази дейност е еднаква за Асеновград, Пловдив и цялата страна, коментира Радослав Угренов от фирма „КМД“, ангажирана с почистването. Той каза, че сигнали за шумно сметопочистване не са постъпвали при него. За сметка на това, в редакцията ни такива пристигнаха от квартал „Баделема“ и улица „Рилска“. Угренов подчерта, че за подобни случаи може да се сигнализира, както на стационарния телефон на изпълнителя, така и в отдел „Екология“ към Община Асеновград.

По стара българска традиция нов асфалт не е на добре

Разкопана отново бе улица „Александър Стамболийски“ в Асеновград. Участъкът бе асфалтиран преди малко повече от две седмици...

Стана ясно обаче, че единственото, което може да се направи в този случай, е да се отправи забележка към служителите да комуникират помежду си по друг начин и по-тихо. Угренов призна, че не е редно контейнерите да се удрят по няколко пъти в камиона, тъй като биха могли да се повредят и шумът не е приятен за гражданите. Но и не вярва това да се случва ежедневно. Защото, по думите му, колкото по-бързо приключи с работния процес, екипът е свободен, ако няма изрично поставени други задължения, а неколкократното „изтупване“ на контейнера отнема време.

Радослав Угренов поясни, че без да е извършил проверка или поне да е гледал заснетия от нашата читателка видеоклип, не може да коментира конкретната ситуация. „За да са удряли няколко пъти съда в камион, значи е имало някаква причина. От една страна, може да са били залепнали отпадъци. От друга, ако след тях бъде извършена проверка от мен или инспектори от Община Асеновград и се установи, че контейнерът не е добре почистен, ще си понесат съответното наказание“, каза в заключение Угренов.

От „КМД“ са категорични, че няма начин графикът за събирането на отпадъците да бъде изменен и то да се осъществява в по-късен час от деня. Само за справка припомняме, че с действията си изпълнителят нарушава Наредбата за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата, строителството и околната среда на територията на община Асеновгард, приета от Общинския съвет в града. Тя гласи следното: „Чл. 3. С цел осигуряване на нормални условия за труд и отдих на гражданите се забранява: ал. 2. високото говорене, пеене, свирене и създаването по какъвто и да е начин на шум на места в близост до жилищата на гражданите и други обществени места през времето от 22 ч. до 6 ч., а в жилищните зони и от 14 ч. до 16 ч.“.

Рискови ситуации заради задръстванията в Асеновград

Временна промяна при преминаване по една от главните улици в Асеновград - „Васил Левски“ - доведе до редица рискови ситуаци...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Ето къде можете да проверявате резултати...

Днес, 21 май, се провежда първият зрелостен изпит по български език и литература в XII-ти клас. Днес и седмокласниците ще покажат знани...

missing image
Официално: Ето какво се падна на зрелост...

"Човекът и вярата" в стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Това е темата на трети модул, по който пишат зрелостниците на матурата ...