Асад към Путин: Искаме завръщане на колкото се може повече бежанци в Сирия

2151
Асад към Путин: Искаме завръщане на колкото се може повече бежанци в Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Сирия Башар Асад заяви в понеделник на руския си колега Владимир Путин преди подкрепената от Москва конференция за репатриране, че е категоричен по отношение на завръщането на бежанците, предаде АФП.

ООН: Санкциите на САЩ влошават ситуацията в Сирия

Икономическите санкции на САЩ влошават ситуацията в Сирия и могат да доведат до възобновяване на конфликта в региона. Това е записано в...

В изказване във видео разговор, излъчен на страницата на сирийското президентство във Фейсбук преди двудневната конференция в Дамаск, която се открива в сряда, Асад нарече връщането на бежанците приоритет за правителството му.

"За нас като правителство това е приоритет номер едно в предстоящия етап", особено след като големи части от Сирия бяха завзети от правителствената армия и битките утихнаха, каза той на Путин. "Сирийското правителство е не просто готово, но и нетърпеливо за резултатите от конференцията, така че да можем да видим най-големия брой бежанци да се завърнат през следващите няколко месеца."

Силите на Асад контролират над 70 процента от Сирия, докато останалите райони се държат от подкрепяните от САЩ кюрдски сили, както и от бунтовници и джихадисти, противопоставени на правителството на Дамаск. От началото на сирийския конфликт през 2011 г. повече от половината от предвоенното население беше принудено да напусне домовете си, включително 5,5 милиона души отидоха в чужбина. Съседните Турция, Ливан и Йордания са дали подслон на най-много сирийски бежанци.

Миналия месец Русия организира международна конференция, за да улесни репатрирането им, въпреки предупрежденията на международните агенции и западните държави, че все още връщането им да не е безопасно. Остава да видим кои страни ще вземат участие в конференцията, но Ливан - който казва, че е домакин на около 1,5 милиона бежанци - ще изпрати служебния си министър на социалните въпроси. Постоянният хуманитарен координатор на ООН за Сирия Имран Риза ще присъства като наблюдател. Освен продължаващото насилие в някои части на страната, „обсадата“, наложена от западните държави върху Сирия, е „най-голямата пречка“ за завръщането на бежанците, каза Асад пред Путин, имайки предвид множество западни санкции от началото на войната.

САЩ с нови санкции на Русия - заради Готвача на Путин

Министерството на финансите на САЩ снощи обяви нов пакет санкции срещу лица и компании, свързани с Евгений Пригожин, руски бизнесмен, б...

Последните американски санкции влязоха в сила през юни, като усложниха икономическа криза, при която стойността на сирийската лира падна спрямо долара, докато инфлацията нарасна. "Завръщането на бежанците изисква осигуряването на основните им нужди като вода, електричество и училище", каза той, обвинявайки за влошаващите се условия "незаконни и несправедливи" санкции. Той се надява, че Москва и държавите, участващи в конференцията, могат да помогнат за „облекчаване или премахване на тази обсада“, така че да улеснят репатрирането.

Русия, основен съюзник на правителството на Дамаск, от години се опитва да получи международна подкрепа за възстановяване на Сирия и да даде възможност за завръщане на бежанците. Но западните държави, водени от САЩ, обусловиха помощта си с политическо уреждане на деветгодишния конфликт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com