X
 
 

Британски танкер се крие в Персийския залив, за да се опази от Иран

2805 3
Британски танкер се крие в Персийския залив, за да се опази от Иран
Снимка: British Petroleum
Петролен танкер на британската компания British Petroleum (BP) се крие в Персийския залив, страхувайки се, че може да бъде заловен от Иран в отговор на ареста на иранския танкер в Гибралтар миналата седмица.

Корабът British Heritage, който е с капацитет от около 1 млн. барела петрол, плавал към терминал в град Басра в южната част на Ирак, но на 6 юли направил рязък обратен завой и сега се намира край бреговете на Саудитска Арабия.

Иран се ядоса на Великобритания заради арестуван танкер в Гибралтар

Британският посланик беше привикан в иранското външно министерство заради "незаконното прихващане" на ирански петролен танкер в Гибралт...

Промяната на курса се дължи на опасенията на BP, че плавателният съд може да се превърне в цел, ако Иран иска да отмъсти за конфискацията на танкера "Грейс 1", арестуван от британски морски пехотинци край бреговете на Гибралтар на 4 юли, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Ходът на ВР показва как нарастващото напрежение между Иран и Запада влияе върху индустрията на петролните танкери, която е от жизненоважно значение за световната търговия със суров петрол.

Външното министерство на Техеран заяви, че арестуването на "Грейс 1" е акт на пиратство, а бивш лидер на иранската Революционна гвардия заяви в Twitter, че Ислямската република трябва да отговори, като конфискува британски танкер. САЩ обвиниха Иран в скорошните атаки срещу танкери извън Персийския залив.

"Това е психологическа игра, която е в развитие. Никой не иска корабът му да бъде заловен като ответна мярка", казва Оливие Жакоб, управляващ директор на енергийния консултант Petromatrix.

Иран заплаши да плени британски танкер, ако не пуснат техния от Гибралтар

Иран заплаши да задържи британски петролен танкер, ако не бъде освободен иранският супертанкер, задържан от британските морски пехотинц...

Цялостното въздействие върху петролния пазар вероятно ще бъде ограничено, тъй като е малко вероятно Иран да изостри конфликта и да задържи повече от един кораб, твърди Жакоб.

Корабът, регистриран на остров Ман и плаващ под британския флаг, е нает от Royal Dutch Shell, за да транспортира суров петрол от Басра до Северозападна Европа. Но той не зарежда този товар и резервацията е отменена.

British Heritage няма как да излезе от Ормузкия проток, през който преминава 1/3 от световния нефт, превозен по море, без да плава близо до бреговете на Иран, което го излага на голям риск.

Напрежението между Иран и Великобритания може да остане високо, докато правните въпроси, свързани с ареста в Гибралтар, не бъдат изгладени. Решаването на въпроса може да отнеме месеци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално