X
 
 

Иран се ядоса на Великобритания заради арестуван танкер в Гибралтар

2578 0
photo of Иран се ядоса на Великобритания заради арестуван танкер в Гибралтар
Снимка: Getty Images/Guliver
Британският посланик беше привикан в иранското външно министерство заради "незаконното прихващане" на ирански петролен танкер в Гибралтар.

Главният министър на британската територия Фабиан Пикардо заяви по-рано, че в Гибралтар е задържан супертанкер, заподозрян в пренасяне на суров нефт за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС.

Иран превиши лимита си за обогатен уран

Иран заяви в понеделник, че е превишил лимита за резервите си от обогатен уран по силата на ядрената сделка от 2015 г., която е на път ...

"След незаконното прихващане на ирански петролен танкер в Гибралтарския проток от английските военноморски сили, посланикът на тази страна в Техеран бе призован към външното министерство", заяви говорителят на министерството Абас Мусави.

Танкерът "Грейс 1" беше спрян от служители на полицейски и митнически агенции в Гибралтар. Те бяха подпомогнати от отряд британските кралски морски пехотинци. 

300 000-тонният кораб плава под панамски флаг и е управляван от базираната в Сингапур компания IShips Management Pte Ltd.

Властите в Гибралтар не казват откъде идва петролът, но специализираното издание за търговия с кораби Lloyd's List твърди, че танкерите, плаващи под флага на Панама транспортират суров петрол от Иран.

САЩ ще накаже всяка страна, която внася ирански петрол

САЩ ще наложи санкции на всяка държава, която внася петрол от Иран, предупреди специалният представител на САЩ за ислямската република ...

Според разпространeната информация корабът е плавал от Иран. Ако се потвърди, че товарът е ирански суров петрол и е за Сирия, това е в нарушение на санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Ислямската република. Корабът е плавал по по-дълъг маршрут под Южна Африка вместо през Суецкия канал.

По документи танкерът е бил зареден с гориво в Ирак през декември, въпреки че не е отчетено, че е бил на иракско пристанище. Системата за проследяване на танкера е била изключена. Впоследствие танкерът се появил на иранско пристанище натоварен.

Инцидентът идва в деликатен момент, когато Европейският съюз обмисля как да реагира на обявявеното от Иран намерение да надхвърли лимита на обогатен уран, за който се е съгласил да спазва в ядреното споразумение от 2015 г.

Вашингтон се отказа от сделката между Техеран и световните сили миналата година и възобнови санкциите срещу ключовите петролни продажби на ислямската република, както и други части на икономиката ѝ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
3-те зодии, които НЕ прощават

Има хора, които не прощават и вечно помнят хората и действията им, които са ги обидили или наранили. Тези хора определено могат да бъдат наречени...