Eксперти на ФСБ установиха типа взрив на борда на A321

7752
Eксперти на ФСБ установиха типа взрив на борда на A321

След като вчера Египет официално заяви, че няма потвърждение за терористичен акт на борда на катастрофиралия над Синайския полуостров руски самолет A321, експерти от ФСБ са успели да установят дори типа на взривното устройство, с който е извършен терористичният акт. Както пише "Комерсант", това е бил пластичен взрив, поставен под пътническа седалка.

За изследване специалистите използвали тампони и отломки от някои части на самолета, върху които участващите в ликвидацията на последствиията служители на министерството на извънредните ситуации на Русия са открили следи от взривно вещество.

Бомбата в руския самолет Airbus A321 е била под пътническа седалка

Бомба на борда, довела до катастрофата на руския самолет Airbus A321 над Египет в края на октомври, била разположена в пътническата час...

Специалистите не са могли да вземат детайли и фрагменти от лайнера от мястото на катастрофата, тъй като това противоречи на международните правила за разследване на самолетните катастрофи.

Експертите са установили, че самолетът е бил взривен от бомба с неголяма мощност, изработена въз основа на пластичен взрив. Устройството е било заложено под една от седалките в края на салона отдясно. В резултат на взрива в корпуса на лайнера се е отворила дупка с диаметър около един метър, което е довело до т.нар. взривно разхерметизиране, което е предизвикало разрушаване на самолета.

На 14 декември бе съобщено, че Кайро е подготвило предварителен доклад по резултатите от разследването на катастрофата на лайнера с руските туристи на Синайския полуостров. Египет не е открил признаци на "непозната намеса или терористичен акт" на борда на А321.

Самолетът Airbus A321 на компания "Когалимавиа" се разби на 31 октомври. Загинаха всички 224 души на борда. Отговорност за катастрофата пое групировката "Вилаят Синай", която се закле във вярност към терористичната организация "Ислямска държава".

Египет противоречи на САЩ и Великобритания: Няма следа от бомба на борда на руския самолет

Разследването на катастрофата с руския самолет, който се разби на Синайския полуостров в събота (31 октомври), установи, че няма следи ...

На съвещание в Кремъл на 16 ноември ръководителят на ФСБ Александър Бортников заяви, че причина за катастрофата е терористичен акт.

Президентът на Русия Владимир Путин обеща да накаже виновните за извършването на това престъпление във всяка точка на света. За информация, която ще помогнеда се открие виновникът, са обещани 50 милиона долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com