X
 
 

Ердоган няма да изтегли корабите си от Източното Средиземноморие

2332 0
Ердоган няма да изтегли корабите си от Източното Средиземноморие
Снимка: Getty Images
Турция няма да изтегли корабите си от Източното Средиземноморие, заяви президентът Реджеп Ердоган, съобщи изданието Greek Reporter. Става въпрос за два сондажни кораба и два плавателни съда за сеизмични проучвания, които в момента проучват въглеводороди вътре и в близост до изключителната икономическа зона на Кипър.

"Корабите ще продължат да изпълняват своите задължения", каза Ердоган. "Турция няма да позволи на другите да потъпкват интересите ѝ и тези на кипърските турци", допълни президентът.

Турция изпраща четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие на фона на огромно напрежение

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез потвърди изпращането на четвърти сондажен кораб в Източното Сре...

Междувременно Кипър заведе дела срещу турските компании, които извършват сондажите в териториалните му води.

Турският президент каза още, че споразумението с международно признатото правителство на Либия ще трябва да премине през турския парламент и тогава ще влезе в сила.

Съдържанието на Меморандума за разбирателство, подписан между Ердоган и премиера на Либия Файез Ал Сарадж не е публично достояние, но се предполага, че той включва и очертаването на морските граници на двете страни, без да се вземат предвид тези на Гърция и Кипър. Гръцката медия подчертава, че Либия и Турция не споделят морски граници.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално