X
 
 

Кипър съди компании свързани с турските сондажи във водите му

Кипър е започнал правни действия срещу три компании, свързани със сондажите за природен газ, които Турция извършва западно от острова, съобщи Reuters, като се позовава на високопоставен представител на кипърското външно министерство. Имената на компаниите не се съобщават, но е известно, че не са турски.

Турският сондажен кораб "Фатих" е закотвен и се предполага, че извършва сондажи западно от Кипър от миналия месец, а друг кораб, "Явуз", се очаква да бъде изпратен скоро източно от острова. Кипър вече издаде международни заповеди за арест срещу екипажа на "Фатих".

"Афродита": газовото находище, от което Кипър ще спечели над 9 млрд. долара

Кипър ще спечели повече от 9 млрд. долара от износа на газ от морското газово находище "Афродита" за 18-годишния период на експлоатация...

Турските сондажи предизвикаха негативна реакция сред международната общност, като Европейският съюз и САЩ категорично осъдиха действията на Анкара.

На 18 юни съветът "Общи въпроси" на ЕС поиска от Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност да внесат без забавяне варианти за санкции срещу Турция заради незаконните сондажи в кипърската изключителна икономическа зона.

Кипърските власти пък обявиха, че започват военни учения между 1 и 10 юли в района, където ще работи вторият турски сондажен кораб.

Турция от своя страна твърди, че проучванията, които провежда за находища на природен газ, са или в нейния контитентален шелф, или в блокове, в които турската държавна петролна компания е получила концесия от правителството на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители