Евродепутатите поискаха санкции за иранския аятолах и гвардията му

1297
Евродепутатите поискаха санкции за иранския аятолах и гвардията му
Снимка: Getty Images

Всички отговорни за нарушаване на правата на човека в Иран трябва да бъдат подложени на санкции от страна на Европейския съюз, а Корпусът на гвардейците на ислямската революция трябва да бъде включен в списъка на ЕС с терористични организации. За това настояха евродепутатите на заседанието си в четвъртък.

Явното незачитане на човешкото достойнство и демократичните стремежи на собствените му граждани от страна на иранския режим, както и подкрепата му за Русия, "налагат допълнителни корекции в позицията на ЕС спрямо Иран", се казва в резолюция, приета от ЕП днес.

Шествие до Европарламента: 12 000 души в Страсбург подкрепиха иранските протести (ВИДЕО)

Близо 12 хиляди души се включиха в шествие до сградата на Европейския парламент в Страсбург този понеделник, за да изразят солидарност ...

Членовете на ЕП настояват за разширяване на списъка със санкции на ЕС, така че да включва всички физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека, и членовете на техните семейства. Това включва върховния лидер аятолах Али Хаменей, президента Ебрахим Раиси, главния прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации ("боняд"), свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР).

Евродепутатите също така призовават Съвета на ЕС и държавите членки да добавят КГИР и нейните спомагателни сили, включително паравоенните „Басидж“ и силите „Кудс“, към списъка на ЕС на терористичните организации. Всяка държава, в която Иранската революционна гвардия разгръща военни, икономически или информационни операции, следва да прекъсне и обяви за незаконни връзките си с тази агенция.

Европарламентът осъжда най-категорично смъртните присъди и екзекуциите на мирни демонстранти в Иран и призовава иранските власти да сложат край на репресиите срещу собствените си граждани. Припомняме, че режимът в Ислямската република вече екзекутира четирима мъже, обявявайки ги за "враг на Бога" заради участието им в протестите.

Членовете на ЕП призовават властите в Иран да гарантират незабавното и безусловно освобождаване на всички осъдени на смърт протестиращи и осъждат факта, че наказателните производства и смъртното наказание са използват от режима като оръжие за потискане на инакомислието и за наказване на хората за упражняване на основните им права. Лицата, отговорни за убийството на стотици протестиращи, трябва да бъдат изправени пред съда, казват те.

Екзекутира ли Иран бивш зам.-министър с британско гражданство, обвинен в шпионаж?

Екзекутиран ли е иранският бивш зам.-министър на отбраната Алиреза Акбари - това е големият въпрос за Ислямската република, който външн...

В резолюцията се призовава за "разширяване на ограничителните мерки" срещу Иран, тъй като той продължава да предоставя безпилотни летателни апарати и планира да предостави ракети "земя-земя" на Русия.

Накрая, членовете на ЕП изразяват дълбока загриженост относно структурните транснационални репресии, извършвани от властите на Ислямската република, които включват шпионаж и убийства, срещу иранската диаспора, живееща в ЕС. Те призовават ЕС и държавите членки да защитят по-решително засегнатите от подобни репресии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com