Нови екзекуции в Иран предизвикаха масови протести в Европа (ВИДЕО)

1694
Нови екзекуции в Иран предизвикаха масови протести в Европа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Хиляди хора излязоха по улиците на редица европейски градове в неделя, за да осъдят иранския режим за репресиите срещу участниците в протестите през последните месеци. И по-конкретно - за да изразят солидарност с иранския народ след новите две публични екзекуции.

От началото на гражданските вълнения през септември миналата година вече са екзекутирани четирима мъже. Последните са Мохамед Мехди Карами и Мохамед Хосейни. Всички осъдени на смърт бяха подложени на бързи съдебни процеси при закрити врата, които бяха критикувани в международен план.

Иран осъди на смърт 18-годишно момче и арестува готвач заради рецепта за кюфтета

Ирански съд осъди на смърт арестуван 18-годишен протестиращ за това, че уж е ръководил демонстрации срещу режима в провинция Мазандаран...

Скалъпените процеси обикновено завършват с тежки присъди като "враг на Бога" заради нараняване или убийство на агресивните членове на Революционната гвардия. Появиха се и доказателства, че режимът измъчва някои от арестуваните демонстранти, за да направят фалшиви самопризнания.

В Лондон протестиращите развяваха иранското знаме отпреди революцията, докато маршируваха към площад Трафалгар, и носеха плакати със снимки на демонстранти, убити от властите на Ислямската република. Те скандираха "Жена, живот, свобода" - лозунгът на иранското движение срещу режима.

Пред иранското посолство в италианската столица Рим демонстрантите скандираха "убийци" и подреждаха пред затворените врати кутии с подписани петиции за освобождаване на задържаните иранци.

Торинският всекидневник La Stampa беше инициатор на събирането на 300 000 подписа срещу "несправедливото лишаване от свобода, мъчения, смъртни присъди на онези, които в Иран демонстрират мирно, за да променят собствената си страна".

Върховният водач на Иран смени шефа на правоприлагащите органи. Ще нареди ли още повече репресии над граждани?

Иранският върховен лидер Али Хаменей е уволнил бригаден генерал Хосейн Ащари от поста командващ на правоохранителните органи. Това съоб...

В Торино и други италиански градове също имаше протести срещу репресиите в Иран.

Сред демонстрантите в Рим беше и опозиционният депутат Мара Карфаня. В съобщение в Twitter тя осъди смъртните присъди и "бруталните репресии срещу жени и млади хора". Тя поиска от премиера Джорджа Мелони да настоява пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за по-решителни действия на ЕС.

В Лион, Франция, 1000 души се събраха, за да протестират срещу режима и да почетат паметта на Мохамед Моради. Той е 38-годишен ирански емигрант и докторант, който се самоуби през декември, оставяйки видеоклип, в който критикува иранското ръководство и призовава западните правителства да се обявят срещу него.

Протестиращите в неделя маршируваха с плакати, на които пишеше "Спрете екзекуциите в Иран" и други лозунги. Някои от тях пристигнаха от други части на Франция, пише Euronews.

Иран пусна от затвора носителка на "Оскар", след като от Холивуд поискаха освобождаването ѝ

Иранският режим освободи известната актриса Таране Алидусти близо три седмици след като беше вкарана в затвора заради критики срещу реп...

"Мохамед отне живота си с невероятен кураж", каза Лили Мохаджер, една от организаторките на марша в Лион, която се обърна към тълпата. "Надеждата му беше медиите и западните правителства да продължат да подкрепят иранския народ".

Междувременно стана ясно, че иранският футболист Амир Насър Азадани, който беше изправен пред риск от смъртна присъда, е осъден на 16 години затвор заради участие в протестите. 26-годишният мъж бе обвинен, че е участвал в убийството на трима служители по сигурността в град Исфахан на 16 ноември 2022 г. Сега решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано на по-горна инстанция, съобщават местни медии, цитирани от Sky News.

Протестната активност в Иран се увеличи значително на 8 януари - в съответствие с призивите на организаторите за демонстрации в цялата страна по повод третата годишнина от свалянето на украински граждански самолет от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР). Тези протести бяха най-масовите от 5 декември 2022 г. насам, пише в ежедневния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Експертите добавят, че вчера е имало 27 демонстрации в 13 провинции.

През последните седмици активността на протестите намаля, отчасти поради разнопосочните послания и вътрешните разцепления в протестното движение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com