Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох ѝ права и свободи

6980
Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох ѝ права и свободи
Снимка: Getty images/Guliver

Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов в интервю за "Le Figaro" отговори на твръденията, че "е предал Източна Европа“. Много руснаци продължават да смятат, че последният съветски лидер е предал съветския съюзник ГДР и е пожертвал жизненоважните интереси на Москва в преговорите със западните държави.

Сред тях е и настоящият президент Владимир Путин, който обвинява Горбачов, че наивно се е подвел по обещанията на Запада, че НАТО няма да се опита да приеме за свои членове държавите от бившия съветски блок, вместо да поиска писмени гаранции.

Горбачов разказва как е можело да се избегне разпадането на СССР

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов е уверен, че целостта на СССР е можела да бъде съхранена. Той разказа и как се е опитал да го на...

"Горбачов направи грешка", каза Путин и допълни: "В политиката споразуменията трябва да се закрепват в документ. Той само води разговори за това и реши, че това е договорено".

Според 88-годишния Михаил Горбачов, реакцията на съветското ръководство на случващото се в страните от този регион е част от политиката на "новото мислене", която се основава на принципите на свободата на избор.

Бившият лидер на СССР добави, че съседните държави само са получили права и свободи, които вече били налице при съветските граждани, но той не се съгласи, че е "предал Източна Европа", предава БГНЕС.

"На кого съм я предал? Полша на поляците, Унгария на унгарците и Чехословакия на чехите и словаците", възрази бившият съветски лидер.

Съветският съюз се разпадна на 25 декември 1991, когато Горбачов обяви, че се оттегля от поста на президент. Това беше предшествано от споразумение, подписано на 8 декември от лидерите на Русия, Беларус и Украйна, в което се провъзгласи създаването на Общността на независимите държави.

Борис Джонсън приравни СССР с Хитлеристка Германия, Русия се обиди (ВИДЕО)

Руското посолство в Лондон определи като "неприемливи" думите на британския премиер Борис Джонсън, който сравни действията на СССР в Из...

В коментар пред германското списание "Shpiegel online" по повод годишнината от падането на Берлинската стена политикът обяви кои са виновниците за разпада на СССР -  организаторите на августовския пуч.

"За края на перестроката и разпадането на Съветския съюз, са отговорни тези, които организираха пуча през август 1991, а след това пучът използва отслабената позиция на президента на СССР", казва Горбачов.

Той добави, че е бил наясно с възможните рискове от перестройката, но всички ръководители на страната са били наясно, че са необходими промени.

"Беше невъзможно да живеем така. Съществена част от перестройката беше новата външнополитическа мисъл, която обхващаше както универсалните ценности и ядреното разоръжаване, така и свободния избор", обясни последният съветски лидер.

"Дадохте на германците обединението, но скоро след това вие изгубихте позицията си и СССР се разпадна. Как гледате на това днес?", Горбачов отговори: "Защо просто не ме попитахте дали съжалявам за перестройката? Не, не съжалявам. Беше невъзможно да се живее като преди. И важен елемент от перестройката беше това ново външнополитическо мислене. Включваше универсални ценности и ядрено разоръжаване, както и свободни избори...Когато започнахме перестройката, знаехме, че поемаме риск. Но цялото държавно ръководство се съгласи, че промените са необходими".

Меркел 30 г. след обединението на Германия: Разделението все още е факт

Когато пада Берлинската стена, Ангела Меркел е на 35 години. В интервю пред сп. "Der Spiegel" тя говори за мечтите си като гражданин н...

Горбачов подчерта, че по пътя на реформите са допуснати грешки и изрази мнението, че Русия никога няма да се върне в тоталитарна система. По думите му перестройката е имала за цел да изведе страната от безизходицата.

 

"Ние не се нуждаехме от "Желязната завеса". Искахме да се отървем от стената на недоверие между Изтока и Запада", коментира той.

88-годишният Горбачов смята, че обединението на Германия е едно от най-важните неща, които е направил в живота си. Той смята, че германците са имали право да решат съдбата си.

Горбачов разказа, че по време на събитията през 1989 г. е имало 380 000 съветски войници в ГДР, но им е било наредено да не се намесват. Той обяви, че няма никаква носталгия по отношение на Студената война.

Световни лидери и хиляди германци заедно за 30-годишнината от падането на Берлинската стена (СНИМКИ)

В речта си по врене на церемонията, Ангела Меркел предупреди, че демокрацията не е „самоочевидна“ и не бива да се приема за...

"Трябва да признаем, че след края на Студената война новите лидери не успяха да създадат модерна архитектура за сигурност, особено в Европа. В резултат на това бяха създадени нови линии на разделение и разширяването на НАТО в източна посока премести тези линии до границата на Русия", смята той.

Горбачов припомни, че наскоро е поискал всички ядрени сили да приемат съвместна декларация, с която да се обявят срещу ядрена война. Според него Русия и САЩ, както и другите ядрени държави, трябва да възобновят преговорите и консултациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com