X
 
 

Михаил Горбачов: Докато съществува ядрено оръжие, не трябва да се изключва нищо

5444 6
photo of Михаил Горбачов: Докато съществува ядрено оръжие, не трябва да се изключва нищо
Снимка: Getty images/Guliver
По-малко от месец остава до годишнината от знаковия исторически юбилей - вечерта на 9 ноември 1989 година рухва символът на "Желязната завеса" и Студената война, разделяща Берлин на западна и източна част. По този повод бившият президент на СССР Михаил Горбачов коментира промените в интервю за "Известия".

По думите му днес съществуват две основни опасни тенденции - пренебрегването на международното право и милитаризацията на световната политика. Според бившия съветски лидер политиците трябва да седнат на масата за преговори. Вместо това, наблюдаваме поставянето на ултиматуми, вмешателство, военни интервенции. Разрушават се споразумения и международни механизми.

Горбачов за Чернобил: Не криехме истината в първите дни, просто не знаехме

Онова, което се случи през нощта на 25-и срещу 26-и април 1986 г., не беше авария, а катастрофа от световен мащаб. Но в началото това н...

По думите на Горбачов в последното особено се отличават САЩ, които дават лош пример на останалите. "Като резултат се възроди култа към силата, заплахата, оръжието. Опитът на миналото ни подсказва, че не трябва да се пренебрегва отбраната и тя трябва да се поддържа на нужното ниво. Но светът се сблъска с такива проблеми, за чието решение военната сила и езикът на заплата най-малко подхождат", казва Горбачов и дава пример с договора за РСМО:

"Той беше критикуван на различни нива, но президентът на САЩ обяви, че излизат от него и изведнъж стана ясно, че този договор е най-важната опора за стратегическата стабилност. Нужни са преговори между САЩ и Русия, за да не доведе разрушението му до задълбочаването на заплахата от война".

Горбачов допълва, че смята ядрената война за недопустима: "Само безумец би могъл да я започне. Дори по време на задължителните за държавния глава тренировки, не съм натискал копчето. Но докато съществува ядрено оръжие, не трябва да се изключва нищо. Случайност, технически срив, а може би и човешка грешка - кой знае какво може да стане".

Горбачов припомня, че ядреното оръжие е поставило човечеството на границата на самоунищожението, като има предвид Карибската криза: "Всичко висеше на косъм. Това не трябва да се забравя".

Има ли намерение Ердоган да се сдобие с "ядрен ятаган"?

Actualno.com ви предлага анализ на журналиста Гила Линденщраус, "Ал-Кудс". Ще изгражда ли Турция свой военен ядрен потенциал? Въпрос, к...

"Световните лидери носят огромна отговорност. Времето е тревожно. И това е голям товар - психологически и човешки. Зная по себе си", допълва още бившият президент на СССР. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • незначимото на Черното Море 6 незначимото на Черното Море преди 1 месец Профил на трол?
  мъртво море . борбата е около полюсите . пасажите .
 • Apollo-Sojuz 1976 5 Apollo-Sojuz 1976 преди 1 месец Профил на трол?
  сме забравили , каквото си е било , защото с лексиката на машиното управлявано общество настъпихме в друго ера , друга епоха , друга филисофия , отряд нов напред !
 • Scottish Nuclear Sea 4 Scottish Nuclear Sea преди 1 месец Профил на трол?
  Да , нищо не и изключено , всичко е възможно . И зависи не само от технология , от волята и планиране на специалисти , а от нащата политическа система : изборите идват !
 • Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 3 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец преди 1 месец Профил на трол?
  тоя не си е пил хаповете никога има оръжие наречено HAARP
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Докато съществува русия, не трябва да се изключва нищо! Местото и е при ссср! КРАЙНО ВРЕМЕ Е!
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абе отварям преди минути actualno и първото което съзрях беше мутрата на този ДЕГЕНЕРАТ 1 и за стотна от секундата изпаднах в ЯРОСТНА РАДОСТ. НАЙ ПОСЛЕ ни е Освободил от зловещото си наличие . Обаче УВИ.
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...