Иран иска да вкара европейските армии в списъка си с терористични организации

957
Иран иска да вкара европейските армии в списъка си с терористични организации
Снимка: Getty Images

Репресивният ирански режим отвръща на удара на Европейския парламент, който обяви Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) за терористична организация.  В неделя иранският парламент предупреди за "решителен и бърз" отговор на това решение.

По време на специално заседание, на което присъстваха министърът на външните работи на Иран и началникът на КГИР, председателят на парламента Багер Калибаф заяви, че Техеран ще реагира на всяко такова действие. Като част от отговора, подчерта той, европейските военни, разположени в региона, ще бъдат определени като "терористични групи". Същевременно той призова западните държави "да не затварят прозореца на дипломацията".

ВИДЕО: Ирански войник, верен на аятолаха, бие и рита жена

Че ситуацията в Иран продължава да остава гореща, си личи от постоянни информации, които изтичат в различни социални мрежи. Поредната ...

В необвързващо гласуване миналата седмица Европейският парламент осъди КГИР за репресиите срещу протестиращи в рамките на продължаващите от месеци размирици в Иран, както и за доставката на дронове към Русия, които силите на Владимир Путин ползват в Украйна. Евродепутатите гласуваха с огромно мнозинство за резолюция, която призовава "ЕС и неговите държави членки да включат КГИР в списъка на ЕС с терористични организации". Корпусът на гвардейците на ислямската революция вече е в списъка на САЩ за "чуждестранни терористични групи".

ОЩЕ: ЕС ще наложи нови санкции срещу Иран заради нарушения на човешките права

Въпреки това е малко вероятно КГИР да фигурира в следващия кръг от санкции срещу ирански физически и юридически лица, които се очаква да бъдат одобрени от ЕС в понеделник.

Техеран твърди, че определянето на елитните сили като терористична организация би било "напълно незаконно", тъй като те са официалният военен клон на иранското правителство. Калибаф, бивш командир на военноморските сили на КГИР и високопоставен консервативен лидер, заяви, че европейските държави са "поели по грешен път", предаде Анадолската агенция.

Иранските университети вече наказват студентки без забрадки

След като по-рано през януари съдебната власт в Иран разпореди на полицията да „наказва сурово“ гражданите, нарушаващи зако...

В публикация в Twitter външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан заяви, че парламентът на страната обмисля включването на армиите на европейските държави в списъка на терористичните организации като "контрамярка". Високопоставеният ирански дипломат каза пред репортери, че "всички контрамерки са възможни", включително излизането на Иран от Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО), "ако Европа не промени позицията си" относно включването на КГИР в черния списък.

Междувременно протестите в Ислямската република продължават, макар и с по-ниска численост и обхват. През изминалия ден са били отчетени само 4 демонстрации в две провинции, според данни на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Шествие до Европарламента: 12 000 души в Страсбург подкрепиха иранските протести (ВИДЕО)

Близо 12 хиляди души се включиха в шествие до сградата на Европейския парламент в Страсбург този понеделник, за да изразят солидарност ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com