Иран се изплаши от война със САЩ, поиска мир

11332
Иран се изплаши от война със САЩ, поиска мир
Снимка: Getty Images

Президентът на Иран Хасан Рохани заклейми присъствието на чужди сили в Персийския залив и заяви, че Иран ще предложи мирен план, след като големият му противник САЩ изпраща военни подкрепления в региона, който е арена на изострено напрежение.

"Чуждите сили могат да създадат проблеми и несигурност за нашия народ и за нашия регион", изтъкна Рохани в реч, излъчвана по телевизията, по време на годишен военен парад, съобщава AFP.

САЩ изглежда са готови за война в Персийския залив

Съединените щати подготвят военна операция, наречена "Страж", предназначена да обезопаси морските пътища в Близкия изток, се казва в из...

Рохани обяви също така, че Иран ще представи мирен план на Организацията на обединените нации (ООН) през следващите дни. "В този чувствителен и важен исторически момент, съобщаваме на съседите си, че протягаме към тях ръката на приятелството и братството", изтъкна той.

Напрежението между Иран и САЩ и техните съюзници се изостри от май 2018 г. насам, след като американският президент Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ от ядреното споразумение, сключено през 2015 г. и по-късно започна възстановяването на тежките санкции в кампания за "максимален натиск" срещу Иран.

Напрежението ескалира след нападението срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия на 14 септември, за което Вашингтон и Рияд хвърлят вината върху Техеран.

След атаките, които предизвикаха скок на световните цени на петрола, Тръмп първоначално намекна за военен ответен удар. По-късно САЩ разшири дългия си санкционен списък срещу Иран, налагайки още санкции срещу централната му банка, след като Тръмп даде да се разбере, че не планира военна операция.

Въпреки това Вашингтон изпраща военни в Саудитска Арабия, за да засилят въздушната и противоракетната ѝ отбрана.

Как раниха Саудитска Арабия право в сърцето?

Ударът срещу саудитските рафинерии направи Рияд за смях. Една от най-модерно въоръжените армии в света се оказа безпомощна срещу десети...

В речта си, произнесена преди големия военен парад, Рохани призова чуждите сили в Персийския залив да не се месят. "Ако те са искрени, тогава те не трябва да превръщат нашия регион в място на въоръжена надпревара", настоя иранският държавен глава.

"Където и да са отишли американците или враговете ни… след това има несигурност. Присъствието ви винаги е носило болка и нещастие за региона. Колкото по-далече стоите от нашия регион и нашите страни, толкова повече сигурност ще има за региона ни", изтъкна още Рохани.

"Няма да нарушаваме границите на други народи, по същия начин, по който няма да позволим на другите да нарушават нашите територии", гарантира той.

След речта му иранските въоръжени сили проведоха парад, показвайки най-новата си техника, включително танкове, ракети и бронирани машини, докато Рохани и висшите военни командири ги поздравяваха.

В парада, по случай 39-ата годишнина от войната с Ирак, участваха системата за противовъздушна отбрана "Хордад-3", която свали американски дрон през юни. Беше показана иранска ракета със среден обсег, която може да измине до 2000 км. В този обсег тя може да достигне стария враг на Техеран - Израел и американските бази в региона.

Защо войната с Иран не е в интерес на САЩ?

Стратегическите пресмятания зад конфронтацията Вашингтон-Техеран просто няма да донесат полза на САЩ. Това пише анализаторът Ксандър Сн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Kораб на индийския военен флот пресрещна отвлечения кораб "Руен", ето какво последва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com