X
 
 

Нова порция напрежение между САЩ и Иран в Ормузкия проток

4372 0
Нова порция напрежение между САЩ и Иран в Ормузкия проток
Снимка: Pixabay
Пентагонът обвини Иран за опасната ескалация на напрежението, която се дължи на нападението срещу американски безпилотен самолет, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Говорителят на Централното командване на САЩ лейтенант Джоузеф Гастела категорично отрече информацията от иранската страна, че сваленият безпилотен самолет е нарушил границите на Иран. „Дронът на американския флот RQ-4 е прелетял през Персийския залив над Ормузкия проток, за да наблюдава международното въздушно пространство в района, когато е бил свален в района на Горук (Иран) Тази атака не е била провокирана от САЩ", заяви експертът.

Той отбеляза, че атаката е насочена към подкопаване на възможността на САЩ да извършват наблюдение в района, което е необходимо за запазване на свободата на корабоплаването. Според военните тези действия са "заплаха за международната търговия" и застрашават свободата на корабоплаване в този регион, както и световната стабилност като цяло.

Гастела каза, че твърденията на  Иран, че дронът е бил в ирански води, са "категорично неверни". "Това безотговорно нападение е знак за опасна ескалация, то се случи близо до въздушните коридори между Дубай, ОАЕ и Оман и застраши невинни граждани", посочи Джоузеф Гастела.

Сенатори питат Тръмп какво ще правят новите военни на САЩ в Близкия изток

Американски сенатори поискаха президентът на САЩ Доналд Тръмп да обясни защо Пентагона изпраща хиляди военни към Близкия изток срещу И...

Американското министерство на отбраната пусна запис с изображение на траекторията на полета на RQ-4 Global Hawk, който предполага, че безпилотното летателно средство не е над иранска територия, а се е намирало в международни води, когато е било свалено в четвъртък. Иранското правителство също публикува видеозапис, който се опитва да покаже траекторията на полета на безпилотния самолет. Двете видеоизображения изглеждат до голяма степен еднакви до крайният момент преди стрелбата.

В американските кадри дронът се връща от полета си на изток, а в иранската версия той прелита много по-близо до иранския бряг над Оманския залив, през което време би бил на иранска територия. Картата на САЩ показва териториалните води, започващи недалеч от мястото, където е летял дронът, така че ако иранската версия е истина, то дронът вероятно е преминал тази граница.

Тръмп ще се опита да заобиколи Конгреса за действия срещу Иран

Администрацията на Тръмп и нейните вътрешни политически съюзници полагат основите за евентуална конфронтация с Иран без изричното съгла...

Реакциите на Иран и Тръмп

Официален Иран отбеляза, че ще се обърне към ООН, за да докаже, че "американският шпионски самолет" (дрон - бел. ред.), който е свалил, е навлязъл в иранското въздушно пространство, противно на твърденията на Вашингтон. "Ние ще отнесем тази нова агресия до ООН и ще покажем, че САЩ лъжат за международните води", каза външният министър Мохамад Джавад Зариф

Малко по-рано американският президент Доналд Тръмп нарече стрелбата "много голяма грешка", но заяви, че обществеността "скоро ще разбере" дали ще последва военен отговор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители