Израелското разузнаване: Хора от Газа доброволно ни дават данни за "Хамас"

2476
Израелското разузнаване: Хора от Газа доброволно ни дават данни за "Хамас"
Снимка: принтскрийн/X/Daniel Hagari

От началото на сраженията в Ивицата Газа подразделение 504 на дирекция "Военно разузнаване" към Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) е разпитало общо около 500 палестинци и е отправило милиони призиви към цивилни граждани да се евакуират от северната част на анклава.

Десетки войници от отдел 504, говорещи арабски език, са на терен в Ивицата Газа заедно с бойните части. Там провеждат разпити и предоставят разузнавателна информация на силите. Те удвоиха личния си състав в хода на сраженията и създадоха ново подразделение специално за Южен Израел.

Още: Палестински зъболекар: Израелското разузнаване ме предупреди за бомбардировките, така се спасиха всичките ми съседи

Разпитите

В изявление на ЦАХАЛ от 20 ноември се казва, че армията е създала център за задържане в Южен Израел, където се провеждат разпитите на хора, докарани от Ивицата Газа. Досега в съоръжението са доведени около 300 терористични дейци - от "Хамас", "Ислямски джихад" и други групировки.

Терористичните агенти и заподозрените са предоставили на разпитващите информация за местонахождението на тунелните мрежи и оръжейните складове на "Хамас", както и подробна информация за методите на действие на терористичната групировка, включително използването на "живи щитове" - т.е. цивилни.

Още: Мария Габриел с добри новини: Още 9 българи са изведени от Газа (СНИМКА)

Снимка: Getty Images

ЦАХАЛ публикуваха три видеоклипа, на които се вижда как задържани лица разказват подробно на разпитващите от отдел 504 за използването на болници от страна на "Хамас" за терористични цели. Мъжете описват как са се укривали в болниците "Ал-Шифа" и "Рантиси", в сградата на Червения кръст и в други медицински центрове, докато "Хамас" е използвала обектите за битка срещу ЦАХАЛ.

Още: Принцът на Бахрейн стана първият арабски лидер, осъдил атаката на "Хамас" (ВИДЕО)

Източниците на ЦАХАЛ в Газа

Отдел 504 разполага и с източници в Ивицата Газа, които предоставят информация, превърната в разузнавателни данни за сухопътните сили.

"Получихме хиляди телефонни обаждания от палестинци, желаещи да предоставят информация, в мащаб, който никога преди не е бил наблюдаван в подразделението. Очевидно е, че жителите на Ивицата Газа не са доволни от варварското поведение на "Хамас". Обикновените граждани разбират, че "Хамас" навлича на жителите на Газа бедствие, от което трудно ще се възстановят", казва висш офицер от отдел 504, цитиран от The Times of Israel.

Като част от усилията на ЦАХАЛ за евакуиране на палестинците от северната част на Газа в условията на сухопътна офанзива, отдел 504 е провел над 30 000 телефонни разговора, изпратил е над 10 милиона текстови съобщения и над 9 милиона записани съобщения до цивилните жители на анклава. Израелските сили са пуснали и около 4 милиона листовки, предупреждаващи палестинците за опасностите, които крие оставането им в северната част на Газа.

Още: Израел обсъжда смъртно наказание за терористите, скандал с роднини на заложниците (ВИДЕО)

ЦАХАЛ твърдят, че евакуацията от северната част на Ивицата Газа им позволява да нанасят по-тежки удари и да действат по-широко в района срещу инфраструктурата на "Хамас".

В същото време въздушните удари продължават и в южната част на Газа, като само малката зона Ал-Маваси по крайбрежието е обявена от ЦАХАЛ за "безопасна".

Още: "Хамас": 12 души са убити при удар по болница в Газа. Израел: Там има тунели и оръжия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия