Китай разработва нова ядрена подводница - безшумна и трудна за проследяване (ВИДЕО)

3738
Китай разработва нова ядрена подводница - безшумна и трудна за проследяване (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Надпреварата във въоръжаването с подводници се засилва - Китай започва производството на ново поколение ядрени подводници, които за първи път се очаква да представляват предизвикателство за проследяване от страна на САЩ и съюзниците им.

Безшумна китайска подводница с руски технологии

Анализатори и регионални аташета по отбраната твърдят, че се увеличават доказателствата, че Пекин е на път да въведе в експлоатация своята подводница с балистични ракети тип 096 преди края на десетилетието. Нейната безшумност е подпомогната отчасти от руски технологии.

Още: САЩ планират среща между Джо Байдън и Си Дзинпин

Изследване, обсъдено на конференция през май във Военноморския колеж на САЩ и публикувано през август от Института за морски изследвания на Китай към колежа, прогнозира, че новите кораби ще бъдат много по-трудни за следене. Според седем анализатори и трима военни аташета в Азия това заключение е достоверно, пише "Ройтерс".

"Тип 096 ще бъдат кошмар", казва анализаторът на военноморското техническо разузнаване Кристофър Карлсън. "Те ще бъдат много, много трудни за откриване".

Дискретните усилия за проследяване на китайските подводници с ядрени сили и въоръжени с балистични ракети, известни като SSBN, са един от основните двигатели на засиленото разполагане и планиране на извънредни ситуации от страна на Военноморските сили на САЩ и други военни в Индо-Тихоокеанския регион. Очаква се този стремеж да се засили, когато тип 096 влезе на въоръжение.

Китайските военноморски сили редовно организират напълно въоръжени патрули за ядрено възпиране с по-старите си катери тип 094 от остров Хайнан в Южнокитайско море, съобщи Пентагонът през ноември, подобно на патрулите, които от години се използват от САЩ, Великобритания, Русия и Франция.

Още: Как Виетнам може да помогне на САЩ в борбата с Китай?

Снимка: Getty Images

Само че подводниците тип 094, които носят най-модерната китайска подводна ракета JL-3, се считат за сравнително шумни. Това е основен недостатък.

В документа се отбелязва, че подводницата тип 096 ще се сравнява с най-съвременните руски подводници по отношение на стелт, сензори и оръжия. Добавя се, че "скокът" във възможностите ще има "дълбоки" последици за САЩ и техните съюзници в Индо-Тихоокеанския регион.

Още: Китай стигна границите на възможното. Никой не е предполагал това

Документът се основава отчасти на китайски военни списания, вътрешни изказвания на висши офицери от Народноосвободителната армия (НОАК) и данни за патенти. Той представя повече от 50 години разработване на ядрени подводници от флота на НОАК.

Модерни способности

Докладът съдържа сателитни снимки, направени през ноември в новата китайска корабостроителница Хулудао, на които се виждат секциите на корпуса на голяма подводница в процес на изработка. Това поставя строителството в график, според който плавателните съдове трябва да бъдат готови за експлоатация до 2030 г. - срокът, посочен в годишните доклади на Пентагона за китайската армия.

В изследването се описват и потенциални пробиви в конкретни области, включително помпено-струйно задвижване и устройства за вътрешно заглушаване, основани на "имитационни иновации" на руски технологии.

Плавателният съд вероятно ще бъде значително по-голям от тип 094, което ще му позволи да съдържа вътрешен сал, монтиран върху сложни гумени опори за потискане на шума от двигателя и други звуци, подобно на руските разработки.

Още: Си Дзинпин не вярва на военните си и Тайван може да е спокоен - засега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия