X
 
 

Новозеландските военни издирват тела на остров Уайт

1189 0
Новозеландските военни издирват тела на остров Уайт
Снимка: Getty Images/Guliver
Екип от елитни новозеландски войници кацна на вулканичния остров, предприемайки опасна мисия за откриване на телата на туристи, загинали след изригване на вулкан на острова по-рано тази седмица, съобщиха от полицията.

„Високоскоростната“ операция стартира въпреки риска от ново изригване.

Нова Зеландия започва разследване заради изригналия вулкан (СНИМКИ)

Полицията на Нова Зеландия започва криминално разследване заради изригването на вулкан на остров Уайт. Премиерът на Нова Зеландия Джаси...

Смята се, че телата на осем души се намират на острова след изригването.

Осем други вече са открити мъртви, а 20 са настанени за интензивно лечение след претърпени изгаряния.

GeoNet, информационният сайт за геологична опасност на Нова Зеландия, заяви пред ВВС, че има 50-60% вероятност от друго изригване в рамките на следващите 24 часа.

"Сега живеем с нарастващо чувство на отчаяние да върнем у дома тези, за чиито тела знаем, че са там", каза кметът на острова Джуди Търнър пред репортери. "Безсилието на най-засегнатите семейства е напълно разбираемо."

Новозеландският премиер няма надежда, че ще бъдат спасени още хора от Белия остров

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че не очаква да бъдат открити живи хора на малкия Бял остров, където туристи бяха изн...

Заместник-комисарят на полицията Майк Клемент каза пред репортери, че служителите са се споразумели за план за възстановяване, въпреки че рискът от изригване на вулкана не е намалял. "Това не е операция с нулев риск", каза той.

Екипът за издирване е снабден със защитно облекло и дихателни апарати. Ако вулканът изригне, докато са на острова, военните биха могли да се изправят пред опасността от магма, прегрята пара, пепел и скали, хвърлени с висока скорост, казват вулканолозите.

Наблюдателните полети позволиха на полицията до момента са открили само шест от телата досега.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители