Нравствената полиция не е закрита - иранският режим направи важно уточнение

2083
Нравствената полиция не е закрита - иранският режим направи важно уточнение
Снимка: Getty Images

Нравствената полиция в Иран не е закрита – режимът не се е отказал от нея, а просто е намалил броя на патрулите и е отпуснал мерките. Това уточниха от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), след като през уикенда се появиха съобщения за край на действието на този вид правоприлагащ орган в Ислямската република.

ОЩЕ: Какво се знае за нравствената полиция в Иран - и как действа

Протестиращите в Иран вече се обединяват около виден духовник, който е сред най-големите врагове на режима

Протестиращите ирански граждани вече се обединяват около фигурата на видния сунитски духовник Мулана Абдол Хамид, който се превърна в е...

Анализаторите от ISW посочват, че западните медии, които разпространиха новината на 4 декември, не са тълкували правилно думите на главния прокурор на Иран – Мохамад Монтазери, от изявлението му, направено ден по-рано. Той отговаряше на журналистически въпроси и каза, че в последните месеци властите са намалили броя на патрулите. Медиите, контролирани от държавата, по-късно поясниха, че това не е „краят на програмата“. Нито един друг ирански служител не е заявявал, че режимът е закрил нравствената полиция.

Припомняме, че моралният патрул задържа 22-годишната Махса Амини в средата на септември заради небрежно поставен хиджаб. По-късно кюрдката от град Сакез изпадна в кома и почина в болница, като според семейството ѝ е била пребита от полицаите в ареста, което е довело до смъртта ѝ. Убийството даде старт на най-мащабните протести в страната от години насам, при които загинаха най-малко 448 души, включително деца.

Режимът все още може да направи известни отстъпки, като например облекчено прилагане на закона за забрадките, за да потуши продължаващите протести. На 1 декември Монтазери заяви, че парламентът и Висшият съвет за културна революция ще обявят становището си по закона за задължителния хиджаб до 16 декември.

Върховният лидер Али Хаменей вероятно ще разгледа всяка подобна реформа като „временен прагматизъм“, който да гарантира оцеляването на режима. Водачът непрекъснато твърди, че властите все още не са идеологизирали достатъчно населението – той формулира „социалната индоктринация“ като истинското решение на много от проблемите на Иран. От 2019 г. насам Хаменей популяризира в рамките на дискурса на режима схващането, че Ислямската република е навлязла в нова фаза, в която правителството и обществото трябва да потвърдят и засилят ангажимента си към революционните и религиозните идеали на държавата. Идеята, че режимът под ръководството на Хаменей ще облекчи политики като задължителното забулване, е принципно несъвместима с неговата визия за бъдещето.

Иранският режим вече не може да сплаши протестиращите, напрежение между върховния водач и президента

Иранската антиправителствена медия Iran International, базирана в Лондон, публикува предполагаема вътрешна комуникация между членове на...

Междувременно демонстрациите в страната продължават, но с намалена гражданска активност. Вчера се проведоха 9 протеста в 7 провинции, но се очаква мащабът им да се увеличи в периода 5-7 декември.

В неделя 30 младежки групи обявиха създаването на организацията Младежки квартален алианс. Организацията заяви, че целите ѝ са "да координира планирането (б.а. – на протестите) за постигане на победа на революцията, както и да създаде необходимата инфраструктура за управление на делата на страната през критичните периоди на предаване на властта". Алиансът подчертава подкрепата си за демократично правителство и всеобщи човешки права. Появата му отразява нарастващата организираност на протестното движение и показва възможната поява на по-централизирано ръководство.

Заместник-министърът на вътрешните работи по въпросите на сигурността Маджид Мир Ахмади се опита да подчертае икономическите последици от демонстрациите, вероятно за да пречупи протестното движение. Той заяви, че протестите са причинили щети за около 47 милиона долара - без да се включват икономическите данни от провинция Систан и Белуджистан, където са едни от най-масовите демонстрации. Мир Ахмади също така обвини чуждестранни врагове, че подклаждат протестите, за да навредят на иранската икономика. Възможно е Министерството на вътрешните работи да се опита все повече да популяризира тезата, че протестите не са в интерес на гражданите, които изпитват икономически проблеми, за да раздели протестното движение и да намали избирателната активност, пише ISW.

Вероятно подкрепяни от Иран бойци извършиха за втори пореден ден ракетна атака срещу турска военна база в Северен Ирак, съобщава още институтът в ежедневния си анализ. Бойците са изстреляли от пет до осем ракети по базата, но няма жертви, нито сериозни щети. Лива Ахрар ал Ирак - фронтова групировка, свързана с иранската Катаиб Хизбула - пое отговорност за предишната ракетна атака на 3 декември, но засега не е казала нищо за нападението от следващия ден.

Русия подкрепи Иран на Световното, но самите иранци празнуваха победата на САЩ (ВИДЕО)

Ирански граждани от няколко провинции излязоха по улиците, за да празнуват победата на САЩ над собствената им страна на Световното първ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Kораб на индийския военен флот пресрещна отвлечения кораб "Руен", ето какво последва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com