Присъди срещу протестиращи в Иран, нравствената полиция спря работа заради липса на служители

1670
Присъди срещу протестиращи в Иран, нравствената полиция спря работа заради липса на служители
Снимка: Getty Images

Режимът в Иран започна да повдига обвинения и да осъжда част от арестуваните протестиращи. Вчера, на 31 октомври, главният съдия на провинция Техеран - Али ал Гаси Мехр – оповести публично обвиненията срещу около 1000 демонстранти. Съдията на провинция Шираз Асадола Джафари направи същото срещу 70 протестиращи, шестима от които властите вече са признали за виновни.

Режимът вероятно ще използва тези показни съдебни процеси, за да даде пример на протестиращите какво би последвало за тях и да възпре бъдещи демонстрации. Ако обаче бъдат обявени смъртни присъди на тийнейджъри, това може да подхрани още повече ентусиазма на недоволните граждани по улиците, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Протести в Иран: 15-годишна ученичка загина след побой от полицаи

Миналата седмица 15-годишно иранско момиче почина, след като беше пребито по време на нахлуване на силите за сигурност в училището ѝ. Т...

Другата важна новина от Ислямската република е, че т. нар. нравствена полиция е спряла работата си заради липса на кадри. Причината – те са пратени да потушават масовите протести в различни градове, вместо да следят за спазването на правилата от страна на жените.

ОЩЕ: Какво се знае за нравствената полиция в Иран - и как действа

Това обяви парламентаристът Мехди Багери, според когото в момента Командването на правоприлагащите органи не управлява моралния патрул поради недостиг на работна ръка. По думите му – командването не може едновременно да управлява нравствената полиция и „охраната“ на протестите. Твърденията на Багери отразяват ключовата уязвимост на силите за сигурност на режима – той не разполага с достатъчно служители, а освен това наличните са с нисък морал, коментират експертите от ISW.

Припомняме, че нравствената полиция е в основата на избухналите протести от средата на септември. Тя задържа Махса Амини - 22-годишната кюрдка от гр. Сакез, заради "небрежно поставен хиджаб". Три дни по-късно жената почина, след като бе в кома, а семейството ѝ твърди, че властите са ѝ нанесли тежък побой. Според режима обаче причината за смъртта ѝ била "основно заболяване". Всичко това засили вълната от демонстрации и доведе до санкции на висши официални лица от страна на Запада.

Представителите на режима започнаха да използват все по-остра реторика относно протестите, представяйки демонстрациите и терористичното нападение в Шираз (взело 15 жертви в шиитски храм) като свързани събития и част от водената от Запада "хибридна война" срещу Иран. Ръководителят на съдебната власт Голам Еджей заяви, че лицата, които участват в протести, са "в редиците на врага" и следователно подлежат на по-тежки присъди. Той нареди да се работи заедно с държавните медии за идентифициране на хората, които участват в множество на брой демонстрации. Еджей не предостави правно основание за този нов стандарт на доказване, което предполага, че съдебната власт ще преследва някои протестиращи като чуждестранни, анализират експертите от ISW.

Иран вече заплашва и Азербайджан с военни действия

Иранската революционна гвардия (КСИР) заплашва Азербайджан с военни действия заради твърдения, че страната е приела израелски разузнава...

Твърдолинейният парламентарист бригаден генерал Мохамед Есмаил Коусари също заплаши, че режимът ще засили репресиите.

В същото време властите търсят диалог със студентите, които са ядрото на гражданските демонстрации. Говорителят на парламента се срещна със студенти вчера, а утре – на 2 ноември, се очаква това да направи и върховният лидер Али Хаменей. По принцип при подобни събития младите иранци освиркват официалните лица и изразяват недоволството си срещу тях още по-бурно.

Междувременно здравни работници и професори от Кюрдистанския университет по медицински науки публикуваха отворено писмо, в което осъдиха агресивните действия на режима срещу студентите. Те призоваха служителите на реда да напуснат болниците, където са разположени, за да идентифицират и арестуват ранени демонстранти. Професорите заявиха, че няма да подновят учебните занятия, докато властите не осигурят безопасността на студентите им.

Вчера се проведоха най-малко 30 протеста в 17 града, разположени в 14 провинции.

САЩ: Възможно е Русия да съветва Иран за потушаване на протестите

Белият дом е "загрижен, че Москва може да съветва Иран относно най-добрите начини за управление на протестите, като се опира на... бога...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com