Оставката на военния министър на САЩ обещава проблеми за Тръмп и със Сената

3655
Оставката на военния министър на САЩ обещава проблеми за Тръмп и със Сената
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският министър на отбраната Джеймс Матис напуска поста си заради несъгласие с президента на САЩ Доналд Тръмп да бъдат изтеглени от Сирия американските военни, които помагат на Сирийските демократични сили (СДС) т.е. на кюрдите. Това пише британският вестник The Guardian.

Напускането на Матис не е добре прието и от някои влиятелни републиканци. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл е категоричен, че Сенатът ще одобри нов военен министър, който отстоява същите принципи като Матис.

The New York Times: Оставката на Матис прави Тръмп "президент без ограничения"

Намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли по-голямата част от силите на САЩ от Афганистан, е причина за подадената ...

Всъщност Матис е подал оставката си след телефонен разговор между Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган. Припомняме, че Ердоган открито обяви, че Тръмп се е съгласил да изтегли СДС от град Манбидж, а това стана часове преди САЩ официално да каже, че маха военните си от Сирия.

Матис е провел 45-минутен разговор с Тръмп и то след като американския президент пусна видео как от градината на Белия дом заявява, че връща американските военни от Сирия „у дома”. Това беше едно от предизборните обещания на милиардера. В края на разговора, след като е станало ясно, че Тръмп е твърд в намерението си, Матис го е изненадал и е подал писмото с оставката си.

Всички съветници на Тръмп са били хванати абсолютно неподготвени що се отнася до отстъпката пред Ердоган, касаеща кюрдите – дългогодишни съюзници на САЩ в региона. Преди разговора между двамата президенти било уточнено, че позицията на САЩ трябва да е да поиска от Анкара да не започва военна операция в Северна Сирия срещу кюрдите, като им предложи някоя малка отстъпка, твърди Associated Press. По време на разговора обаче Ердоган казал, че "Ислямска държава" (ИД) е победена на 99% и попитал защо американците са още в Сирия. Тръмп моментално попитал същото съветника си по националната сигурност Джон Болтън, който отвърнал, че победата на ИД е основната американска цел, но така че терористичното формирование да не се възроди. Но Тръмп сметнал, че победата вече е окончателна и направил не малка, а голяма отстъпка пред Ердоган. И това е станало без консултации със съюзниците на САЩ – Великобритания и Франция, които също имат малки контингенти в Северна Сирия.

Според турския ежедневник "Хюриет" времето за изтегляне на американските военни ще е до 100 дни.

Трусове в САЩ: Военният министър си тръгва, Тръмп изтегля войски и от Афганистан

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че министърът на отбраната Джеймс Матис ще се оттегли от своя пост в края на фев...

"В момента, в който американските военни си тръгнат, Турция ще атакува кюрдските позиции. Хиляди ще умрат. За три години и половина кюрдите бяха острието на копието, с което беше победена "Ислямска държава", категоричен е Дейвид Филипс, бивш съветник в Държавия департамент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com