Eрдоган вдигна мизата срещу кюрдите в контролираната от САЩ зона в Сирия

5399
Eрдоган вдигна мизата срещу кюрдите в контролираната от САЩ зона в Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вдигна нивото на заплахите си за военна атака срещу контролираната от САЩ територия в Североизточна Сирия, а американската армия настоя, че двете страни "постигат напредък" в разрешаването на различията си. Това пише американският вестник The Washington Post в анализ, цитиран от агенция "Фокус".

Ердоган каза, че президентът Тръмп е "реагирал положително" в петъчен телефонен разговор на едно турско искане - съюзническите сирийски кюрдски сили да бъдат изведени от сирийския град Манбидж. Турският президент обаче посочи, че турските операции на изток, където кюрдските бойци заемат поредица от сирийски гранични градове, могат да започнат "във всеки един момент".

Ердоган: Ще строшим оковите на империализма

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова да се използват местните валути в търговията на 34-ата среща на Комитет за икономиче...

Турция, обясни турският лидер по време на реч в централната провинция Коня, ще действа "без да навреди на американските войници" в граничните пунктове за наблюдение и тези, разпръснати между кюрдските бойци.

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Шон Робъртсън отказа да обсъжда „оперативни детайли“ за каквито и да е американски или кюрдски военни придвижвания в отговор на заплахите на Турция. Той визираше въпросите за телефонния разговор между Тръмп и Ердоган от петък.

Високопоставен служител на Белия дом, говорейки под условие за анонимност, заяви, че "Съединените щати и Турция остават в тясно сътрудничество на най-високо равнище относно ситуацията със сигурността в Северна Сирия"

Турция смята, че кюрдите от „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС), които бяха ключови съюзници на САЩ при победата над „Ислямска държава“ в Сирия, са терористи, свързани с турски сепаратисти. Че те са взели територия и политици, свързани с кюрдските бойци, са създали временни правителствени структури в райони, доминирани от арабите.

Исканията на Турция представляват загадка за администрацията, която заяви, че е близо до победата над джихадистите, но кампанията срещу тях ще пострада без кюрдските сили, които изнесоха по-голямата част от битките на място. В същото време американските представители заявиха, че оценяват Турция като съюзник на НАТО и се опитват да отговорят на оплакванията ѝ.

Ердоган: Санкциите срещу Иран целят да разрушат световния баланс

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че санкциите на САЩ срещу Иран „не са правилни“. Това пише електронното и...

Двете правителства "активно координират всички въпроси, засягащи турската сигурност и положението в Североизточна Сирия", каза говорителят на Пентагона Ерик Пахън.

Служител на Пентагона отбеляза, че Турция е съсредоточила нови военни части по границата, заедно със сирийските бойци, които споделят желанието ѝ да изгонят кюрдите. Американските военни се опасяват, че тези бойци, които наричат „ПТО“ - подкрепяната от Турция опозиция, може да не са изцяло под контрола на Турция, каза служителят, който говори под условие за анонимност, за да може да разясни положението в Сирия.

Миналата седмица турски самолети бомбардираха позиции на турските кюрди в Северен Ирак, в близост до границата със Сирия и Анкара заплаши, че ще започне операция в Сирия, но Пентагонът предупреди, че „едностранни военни действия в Североизточна Сирия от която и да е страна, особено ако там или в близост присъстват американски военнослужещи, може да има тежки последствия. Ще приемем всякакви подобни действия за неприемливи“, бе отбелязано още в съобщение от говорителя на Военното ведомство.

И Германия е против

Германският външен министър Хайко Маас смята, че обявената от Анкара операция срещу кюрдските формирования в Сирия може да заплаши усилията за стабилизация на положението в региона, предаде БГНЕС.

Турция ще подкрепи плана на ООН за нова сирийска конституция

Турция подкрепя очаквания план на ООН за създаване на комисия за Сирия за пренаписване на конституцията на страната, разкъсана от война...

„Нито една страна не трябва да дава повод, който би могъл да води до нова ескалация“, каза той по време на визитата си в град Ербил, административен център на Иракски Кюрдистан. „Това вероятно ще заплаши многобройните усилия за стабилизация на положението. Смятаме, че това не е правилно“, подчерта Маас, отговаряйки на въпрос във връзка с плановете на Анкара.

Коментирайки преговорите между Русия, Иран и Турция за Сирия в Женева, той отбеляза, че Германия приветства диалога, но е важно да се „постигне истински напредък“ в политическия процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com