X
 
 

ОЗХО: Турция не е използвала химическо оръжие в Сирия

361 0
photo of ОЗХО: Турция не е използвала химическо оръжие в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли твърденията, че в Североизточна Сирия е бил използван бял фосфор като химическо оръжие. Проверката се наложи, след като се появиха твърдения, че Турция е използвала бели фосфорни бомби там, предава  БГНЕС.

Пред репортери в централата на ООН шефът на ОЗХО Фернандо Ариас заяви, че белият фосфор не е химическо оръжие и не може да бъде използван като такъв поради своя химичен характер.

"Той се използва в конвенционалното въоръжение за производство на дим като запалително оръжие или за производство на светлина. Той не попада в конвенцията за химически оръжия", каза Ариас.

Обвиненията бяха направени миналия месец от акаунти в социалните медии в подкрепа на терористите от YPG/ПКК, които споделиха фалшиви снимки, направени през последните години, за да разпространят дезинформация за антитерористичната операция в Турция източно от река Ефрат, пише „Сабах“.

„Като химическо оръжие той не е използван в Сирия“, каза Ариас. "Не може да се използва като химическо оръжие."

Турция започна операция „Мирна пролет“ на 9 октомври за премахване на терористите от северна Сирия, за да подсигури границите на Турция и да помогне за безопасното връщане на сирийските бежанци.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар многократно подчертава, че Анкара не притежава химическо оръжие.

Няколко чуждестранни медии също споделиха снимки на хора с изгаряния и заявиха, че турската армия е използвала бели фосфорни бомби в североизточна Сирия. Турция отхвърли твърденията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители