След референдума в Турция Европа обмисля премахване на двойното гражданство

8512
След референдума в Турция Европа обмисля премахване на двойното гражданство
Снимка: iStock/Guliver

В Белгия се предлага премахване на двойното гражданство след референдума в Турция. В Германия обмислят то да бъде ограничено и постепенно отменено. В Австрия, където притежанието на два паспорта е незаконно, се въвеждат парични глоби до 5000 евро.

Турската диаспора в Европа е по-благосклонна към разширени пълномощия на турския президент, отколкото сънародниците им в самата Турция. Това показват резултатите от вота на референдума в чужбина. Рекордьори във вота "за" са турците в Белгия, Австрия и Холандия.

Подкрепата за Ердоган, дошла от Европа обаче доведе до преосмисляне на двойното гражданство и мерки за неговото ограничаване и премахване. След като близо 78% от участвалите в допитването турци в Белгия са подкрепили конституционните промени, представители на белгийската политическа класа изразяват мнение, че двойното гражданство трябва да бъде премахнато. По официални данни турците в Белгия са около четвърт милион и повечето от тях имат и белгийско гражданство.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен използва повода, за да напише в Туитър, че се чувства насърчен в намерението си да забрани външни проповедници да говорят в неразрешени джамии в Белгия. По думите му точно такива духовници са допринесли за резултата от референдума сред белгийските турци. Франкен подкрепя идеята за отнемането на двойното гражданство, първоначално изразена от депутат от партията Християндемократи и фламандци, която е в управляващата коалиция, предаде Дарик.

Премахването на двойното гражданство среща подкрепата и на председателя на най голямата белгийска партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер. Той отчита, че има известни законови пречки за подобна стъпка, но ги определя като напълно преодолими.

Дебатите за двойното гражданство се възраждат и в Германия - страната с най-голяма турска общност в Европа - милион и половина души. 63 процента от гласувалите там подкрепиха исканите от Ердоган промени в Конституцията. Сега в Германия си задават въпроса „Къде е грешката в интеграцията?“ и на дневен ред в Берлин отново изплува дебатът за двойното гражданство.

Политици от Християндемократическия съюз поставят под въпрос правилата, които предвиждат родените в Германия деца на чужденци да имат право да притежават два паспорта. Дори вече конкретно се обсъжда въвеждането на нов модел, който ще ограничи двойното гражданство само до няколко поколения.

Турция отказа искането на опозицията да се отхвърлят резултатите от референдума

Турският върховен съвет (турската ЦИК) отхвърли искането на опозицията да се отхвърлят резултатите от референдума. Опозицията настоява...

Убедително е мнозинството на турските граждани гласували с „да” на референдума и в Австрия - 73%. Там двойното гражданство не е разрешено от закона. След резултатите от допитването обаче австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка настоя да се предприемат по-строги действия срещу незаконното двойно гражданство. Част от тях предвиждат налагането на парични глоби в размер до 5000 евро. Санкциите, които са в сила до този момент – като например отнемане на австрийско гражданство, също ще останат в сила.

Гласове за предприемане на действия по отношение на двойното гражданство вече се чуват и в България.

В началото на месеца АБВ обяви, че ще инициира гражданска подписка за законови промени, предвиждащи забрана за гласуване на български граждани с двойно гражданство в страни извън Европейския съюз, в които е забранено двойното гражданство.

Даниел Вълчев от ДБГ пък открито предложи премахване на двойното гражданство.

"В момента двойното гражданство не дава никаква добра перспектива на българската държава в тази област", заяви той. Според него на хората с двойно гражданство може да бъде даден разумен срок да направят своя избор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com