Турски бизнесмен, който МВР върна на Ердоган въпреки решение на съда, е заплашен от доживотен затвор

3685
Турски бизнесмен, който МВР върна на Ердоган въпреки решение на съда, е заплашен от доживотен затвор
Снимка: Getty Images / Guliver

Екстрадираният от България турски бизнесмен Абдулах Бююк ще бъде съден за връзки с проповедника Гюлен и за това, че е използвал лични данни на свои клиенти за шантаж, предаде БГНЕС. Бююк беше предаден от МВР на 10 август м.г. през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле по искане на Турция и в противовес на решение на българския съд.

В рамките на разследването по финансовото структуриране на организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, който е считан за организатори на опита за преврат в Турция от лятото на миналата година, прокуратурата в Истанбул изготви обвинителен акт срещу Бююк и компанията му за интернет технологии и системи, която е част от голям холдинг. В акта са посочени 32 имена на замесени в престъпната дейност, а Бююк е под №1 в списъка.

Съветник на Бъчварова потвърди съмненията за кашата около Бююк

Важен е елементът с ръба на закона. Така Тома Биков, съветник на вътрешния министър Румяна Бъчварова, коментира наболялата тема с екстр...

Според събраните данни компанията му в периода 2006-2007 г. е имала скромни мащаби на дейност, но след 2010 г. се е развила мълниеносно и е стигнала до водещата позиция в бизнеса с регистрирани 600 000 уебстраници. Информацията за личните данни, в това число и банковите сметки на тези клиенти, е използвана в съответствие с инструкциите и интересите на организацията ФЕТО, твърди турското обвинение, като казва, че всички данни са постъпили в архивите на ФЕТО в Пенсилвания, САЩ /където дълги години живее Фетхуллах Гюлен/ и Северно-кипърската турска република през фиктивни фирми. Компанията на Бююк е изградила стройна схема за пране на пари, набирала е дарения на редовни срещи на съвета на попечителите всеки вторник и сряда и така е осигурявала финансови източници за организацията ФЕТО, казва турската прокуратура.

Разследването се позовава и на таен свидетел, който твърди, че годишният оборот на компанията на Бююк е достигнал размер от 15-20 млн. турски лири, а само кипърският ѝ клон е нанасял щети на Турция от около 4 млн. лири всяка година. Според свидетеля парите са постъпвали директно при лидера на организацията Гюлен или при хората, контролиращи финансирането му.

Все още няма насрочена дата за делото срещу бизнесмена, но според досегашните практики срещу гюленисти със сигурност ще му бъде поискана доживотна присъда.

Историята на Бююк

Бююк е можел да поиска хуманитарен статус и изходът да е различен (ВИДЕО)

Предаденият на Турция турски гражданин Абдуллах Бююк е можел да поиска хуманитарен статус, а не политически, но не го е направил. Това ...

Бююк пристигна в България през септември 2015 г., а през февруари поиска политическо убежище. В публикация от 27 март м.г. в проправителствения всекидневник „Сабах“ се подчертава, че Турция е изпуснала Бююк от ръцете си заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне. През август 2015 г. заподозреният във връзки с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен е бил задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул.

"След бързо съдопроизводство той е пуснат на свобода и малко по-късно успява да влезе в България. За съжаление, турските съдилища дават възможност на много от членовете на организацията на Гюлен да напуснат страната. През февруари 2015 г. адвокатът Димитър Марковски, известен с това, че е представлявал в съда премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски, се ангажира с процедурата по искане на политическо убежище за Абдуллах Буюк. Тогава той бе задържан и случаят му бе разгледан в Софийския градски съд, съдията Величка Цанова отхвърли искането за екстрадирането му. Сега Турция има правото да обжалва това решение. Но е ясно, че българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Бююк", се посочваше в публикацията.

На 9 април м.г. отново „Сабах“ пише за него и още в заглавието си уточнява, че Буюк е спонсор на гюленисткото движение „Хизмет“ и е заловен в България. Това турските власти са узнали от Интерпол, докладвано им е, че той е бил задържан в хотелската му стая, но не се посочва в кой град. Същата публикация твърди, че тогава е започнала подготовката за искането за екстрадирането му. Ликвидираният от режима на Ердоган в. "Заман" също проследи историята на Бююк.

"Членът на терористичната групировка ФЕТО и инициатор на благотворителни прояви за набиране на средства за Паралелната държава Абдуллах Бююк успя да избяга от страната, след като съдът го остави на свобода под гаранция и му отне паспорта. Под страх, че ще бъде затворен, той е пресякъл българо-турската граница при Капъкуле с пътнически автобус. Заловен е в България заради невалиден паспорт и е в ареста. Към онзи момент турският съд издава решение за задържането му под стража с обвинение в тероризъм, а министерството на правосъдието в Анкара уведомява българските власти и настоява за незабавното му депортиране. На делото в София присъстват много адвокати от Турция, които твърдят, че заповедта за ареста на Бююк там е политическо решение, той самият е пристигнал в България поради политически съображения и ако бъде депортиран обратно, ще се окаже жертва. Така Софийският градски съд постановява отказ за предаването му на Турция и го оставя на свобода. Бююк е поискал да му бъде издаден документ за престой в България", се посочваше в "Заман".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com