За тотален контрол над протестиращите: Иран вдигна рязко бюджета на полицията

1192
За тотален контрол над протестиращите: Иран вдигна рязко бюджета на полицията
Снимка: Getty Images

Иранският парламент одобри годишния бюджет, като отпусна още повече средства на Командването на правоприлагащите органи (КОП), за да се подобрят усилията за налагане на социален контрол.

Свързаната с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) информационна агенция Tasnim съобщи, че проектобюджетът ще включва 43% увеличение на финансирането за КОП, което дори е с един процент по-малко от предложеното от президента Ебрахим Раиси на 11 януари.

Иран иска да вкара европейските армии в списъка си с терористични организации

Репресивният ирански режим отвръща на удара на Европейския парламент, който обяви Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР)...

Не е ясно дали парламентът е одобрил подобно увеличение на финансирането за други държавни служби за сигурност. Раиси поиска повече пари за КГИР, "Артеш" (Армията на Ислямска република Иран) и Министерството на разузнаването и сигурността, припомня американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Тези структури са отговорни за потушаването на масовите протести в Иран с агресивни методи.

ОЩЕ: Писмо на активистка от ирански затвор: Измъчват ни, за да изтръгнат фалшиви самопризнания

Нетното увеличение на реалната покупателна способност с това разширяване на бюджета също не е ясно, предвид високия процент на инфлация в страната. Статистическият център на Иран изчислява, че средният процент на инфлация за първите девет месеца на персийската календарна година (март 2022 г. - март 2023 г.) е достигнал общо 45%. Такова рязко увеличение на цените на някои стоки, в допълнение към продължаващото обезценяване на иранския риал спрямо други валути, може да обезсили въздействието на някои от бюджетните увеличения.

Парламентът вероятно също ще внесе изменения в бюджета, преди да го одобри, което означава, че тези разпределения все още могат да се променят.

ВИДЕО: Ирански войник, верен на аятолаха, бие и рита жена

Че ситуацията в Иран продължава да остава гореща, си личи от постоянни информации, които изтичат в различни социални мрежи. Поредната ...

На 23 януари иранският риал достигна рекордно ниско ниво - 447 500 риала се продаваха за един щатски долар.

Междувременно протестната активност в Иран нарасна вчера, особено сред служителите в нефтохимическата промишленост и пенсионираните служители в сферата на образованието и телекомуникациите. Техните протестни действия говорят за известна степен на координация между работниците. Тази протестна активност е най-голямата, регистрирана от 8 януари насам, пишат анализаторите от ISW.

Съобщава се, че протестиращите са се събрали, за да демонстрират срещу забавените плащания, обезщетенията и въздействието на нарастващата инфлация. Тези работнически групи биха могли да играят все по-важна роля в координирането на демонстрациите. Отделно е имало поне 12 протеста в 11 провинции.

САЩ също се включиха в санкциите срещу Иран на Европейския съюз и Великобритания. Министерството на финансите във Вашингтон съобщи, че наказателните мерки ще засегнат организации, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция. В черния списък влизат петима от членовете на КГИР, четирима висши командири на Корпуса и иранският зам.-министър на разузнаването и сигурността, предаде Politico.

Шествие до Европарламента: 12 000 души в Страсбург подкрепиха иранските протести (ВИДЕО)

Близо 12 хиляди души се включиха в шествие до сградата на Европейския парламент в Страсбург този понеделник, за да изразят солидарност ...

ЕС одобри в понеделник четвърти пакет от санкции за "нарушаване на правата на човека в Иран". В черния списък са включени 18 лица и 19 организации, включително КГИР и всички негови подразделения в иранските провинции. Техеран отвърна, че си запазва правото на ответен отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com