Писмо на активистка от ирански затвор: Измъчват ни, за да изтръгнат фалшиви самопризнания

1727
Писмо на активистка от ирански затвор: Измъчват ни, за да изтръгнат фалшиви самопризнания
Снимка: Getty Images

Една от най-изявените ирански активистки написа писмо от затвора, в което разкрива как съкилийниците ѝ са измъчвани и принуждавани да правят фалшиви самопризнания.

Сепидех Колян излежава петгодишна присъда от 2018 г. насам, след като е осъдена за действия "срещу националната сигурност", включвайки се в стачка в захарна фабрика в провинция Хузестан.

Иранският режим ще "наказва сурово" нарушителките на закона за хиджаба

Съдебната власт на Иран е разпоредила на полицията да "наказва сурово" гражданите, които нарушават закона за хиджаба. Това съобщава във...

В писмото си от затвора "Евин" тя описва бруталното отношение на разпитващите към нея и други задържани. Насилствените им признания по-късно се излъчват по държавната телевизия. В края на миналата година се появиха първите доказателства, че Иран измъчва жестоко арестувани протестиращи от настоящата вълна на демонстрации, за да си "признаят" престъпленията.

Загатвайки за антиправителствените протести, обхванали страната, Колян пише: "На четвъртата година от лишаването ми от свобода най-накрая чувам стъпките на освобождението в цял Иран. Ехото на "Жена, живот, свобода" се чува дори през дебелите стени на затвора "Евин"".

В момента Колян учи право в затвора. В писмото си тя описва как "културното" крило на "Евин", където полага изпитите си, е превърнато в сграда за "изтезания и разпити". Казва, че е станала свидетел на разпити на млади задържани. "Изпитната зала е пълна с млади момчета и момичета и се чуват виковете на мъчителите", пише тя, цитирана от BBC.

Колян описва сцена, на която е станала свидетел на 28 декември 2022 г., когато е била заведена в крилото за изпит. "Студено е и вали сняг, близо до изходната врата на сградата младо момче със завързани очи и облечено само с тънка сива тениска е седнало пред следовател. То трепери и настоява: "Кълна се в Бога, че не съм пребивал никого". Искат да си признае. Докато минавам покрай него, се провиквам: "НЕ си признавай" и "Смърт за вас, тирани"".

Според Информационната агенция на правозащитниците (HRANA) досега са убити най-малко 519 протестиращи, сред които 69 деца, и са арестувани 19 300 души. Смъртните присъди вече са ежедневие, като на 10 януари Революционният съд в Сари осъди на смърт още един протестиращ - Джавад Рухи. Той е обявен за виновен за "корупция на земята" и "водене на война срещу Бога". Вече бяха изпълнени 4 публични екзекуции.

Още 3 смъртни присъди в Иран, граждани спряха екзекуции с протест пред затвор (ВИДЕО)

Още трима протестиращи ирански граждани бяха осъдени на смърт, с което общият брой на най-тежките присъди в Ислямската република във вр...

Самата активистка си припомня собствения си разпит и изтръгнатото самопризнание през 2018 г. Била е разпитана от жена, която ѝ се разкрещяла с обидни думи. Накарала я пред камера да разкрие сексуалните си взаимоотношения, заради които да ѝ повдигнат обвинения. Колян отказала да съдейства. По-късно я отвели до тоалетната и там жената, отговаряща за разпита ѝ, я натиква вътре и я заключва. Там жената чувала как мъчат и бият мъж в стаята за разпити.

ОЩЕ: Разкази на потърпевши: Силите за сигурност в Иран изнасилват жени, деца и мъже, след като ги арестуват

"Звуците от мъченията продължиха с часове или може би ден, може би повече, загубих представа за времето", пише тя. Обяснява, че след като е била освободена от тоалетната и лишена от сън след три дни непрекъснати разпити, е била отведена в стая с камера. "Взех сценария от нея, тъй като бях в полусъзнание, седнах пред камерата и го прочетох", пише тя. Въз основа на същите тези признания е осъдена на пет години затвор.

През 2019 г. Колян разпознава своя разпитващ, докато гледа по телевизията принудителните признания на друг затворник. В свое отворено писмо тя идентифицира жената като Аменех Садат - "разпитващ журналист", свързан с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР)

През ноември 2022 г. Министерството на финансите на САЩ санкционира Садат за ролята ѝ в получаването и излъчването на насилствени признания на двойни граждани и други затворници. Садат съди Колян, която получава допълнителна присъда от осем месеца заради обвиненията си.

Тежка присъда в Иран: Осъдиха футболист на 16 години затвор

Поредно тежко наказание за спортист в Иран, след като футболистът Реза Насър Азадани бе осъден на 16 години затвор, пише Sportlive.bg. ...

В края на писмото си Колян определя протестите като "революция". "Днес звуците, които чуваме по улиците на Мариван, Изех, Ращ, Систан и Белуджистан и в цял Иран, са по-силни от звуците в стаите за разпити. Това е звукът на една революция, истинският звук на жената, живота, свободата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com