Заплахата от възраждане на "Ислямска държава" се засилва

2806
Заплахата от възраждане на "Ислямска държава" се засилва
Снимка: Getty Images

Кюрдите в Североизточна Сирия обявиха, че няма да считат за свой приоритет охраната на задържаните от тях бойци на "Ислямска държава", ако военните действия на Турция продължат, съобщава BBC.

Междувременно стана ясно, че близо 800 души - семейства на членове на "Ислямска държава", са успели да избягат от лагер, докато кюрдските сили се опитват да устоят на офанзивата на Турция, съобщава AFP.

Тръмп обяви пълна победа над "Ислямска държава"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви джихадистката групировка „Ислямска държава“ за „сто процента“ победена на...

"Бруталната военна операция на Турция и на нейните наемници в момента се води край лагера в Айн Иса, където се намират хиляди членове на семействата на бойци от "Ислямска държава", посочи в изявление ръководството на кюрдските милиции. "Някои от хората в лагера са успели да избягат", се допълва в изявлението.

Сирийските демократични сили в момента държат хиляди заподозрени в терористична дейност. Обширни райони в североизточната част на Сирия, които са под контрола на кюрдските бойци са подложени на масиран обстрел от страна на Турски военни, които започнаха офанзива в сряда, пише БГНЕС.

Заплахата от възраждане на "Ислямска Държава" принуди френският външен министър Жан-Ив льо Дриан да призове за спешна среща на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава. "Международната коалиция трябва да се срещне, защото сме в нова ситуация и защото борбата срещу ИДИЛ рискува да започне отново, защото ИДИЛ очакваше този шанс", заяви льо Дриан пред телевизия France 2.

Днес стана ясно, че турският президент Реджеп Ердоган е заявил пред британския премиер Борис Джонсън, че Анкара ще продължи операцията в Сирия, докато заплахата от Кюрдската работническа партия (ПКК) и терористичната група ИДИЛ не бъде напълно премахната, съобщиха от администрацията на турския лидер.

Сирийските кюрди искат помощ срещу Ислямска държава

Алдар Халил, член на сирийската кюрдска Партия „Демократичен съюз" (ПДС) призова Европа да не изоставя кюрдите след приключването...

Кюрдската агенция Фират съобщи, че арабско-кюрдските сирийски демократични сили са нападнали турската армия в Рас ал Айн, като са убили 75 турски войници и са унищожили седем танка. Според агенцията, още 19 турски войници са ранени при ударите на кюрдите. Най-малко 14 цивилни са били убити при сраженията между кюрдските сити и турските военни в Северна Сирия. Това съобщи базирания във Великобритания Център за наблюдение на човешките права, цитиран от AFP. Сред жертвите са и петима души, загинали при обстрела на автомобила им край лагера Айн Иса.

В събота турското Министерство на отбраната съобщи, че стратегически важният град Рас ал Айн е под контрола на турските въоръжени сили и опозиционната "Сирийска национална армия", които водят офанзива в Северна Сирия.

Близо 50 цивилни, от двете страни на границата, са станали жертва на огъня. Анкара обвинява кюрдите в тероризъм и заяви, че иска да ги изтласка от зоната за сигурност, която се простира на 30 километра навътре в Сирия от границата с Турция. В тази зона се планира да бъдат разположени около 3 милиона сирийски бежанци, които понастоящем са на турска територия.

Данните за пострадалите при военната операция "Извор на мира" са противоречиви. Турското министерство на отбраната съобщи, че досега при операцията в Северна Сирия са били убити 415 терористи. Подчертава се принадлежността им само към кюрдски групировки – ПКК и Отрядите за защита на населението.

Германия връща деца на бойци от ИДИЛ

Кюрдските общини в Сирия са предали на германското генерално консулство в Ербил четири деца на германски бойци на ИД. Над 100 други дец...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com