Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Буяр Османи: С България имаме воля за намиране на решение

22 декември 2020, 17:52 часа • 2377 прочитания

Комуникацията със София продължава в посока търсене на решение. Имаме воля да продължим, да не изгубим нито един ден. Двустранните въпроси не би трябвало да са пречка за европейските процеси, както и изборите не трябва да пречат за решаване на двустранните противоречия, заяви днес министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

„Разбира се, след ветото и следващия Съвет на ЕС ще трябва да седнем и да разговаряме за присъединяването, за намирането на решение. Очаквам след новогодишните празници и нашият специален представител, и аз с министър Захариева да продължим с комуникацията в посока намиране на решение“, каза той.

Османи заяви, че всички останали 26 държави от ЕС са заявили подкрепата си за членството на Северна Македония в Евросъюза. Тяхната принципна позиция е, че двустранни въпроси не трябва да стават част от евроейския процес или да бъдат условие за него.

„Принципно смятам, че и Република България иска и поддържа членството на региона в ЕС, тъй като това е техен геостратегически интерес. Трябва да продължим за възстановяването на доверието и да намерим решение за преодоляване на различията“, заяви външният министър.

Що се отнася до връчения от специалния пратеник Владо Бучковски нон-пейпър, Османи каза, че до момента не е получен отговор от българска страна и очаква това да се случи веднага след новогодишните празници.

Скопие има волята да се продължи по-нататък, да не се губи нито ден, нито пък двустранните въпроси да представляват пречка за европейския процес. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес