Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският премиер се срамува от пълното име на страната си

24 юни 2024, 11:56 часа • 2499 прочитания

Новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски определи като „срамно“ включването на обозначението „Северна“ в конституционното име на страната, но каза, че е трябвало да „капитулира“ пред използването му, тъй като то вече е част от правната система. Новината пише гръцкото издание Kathimerini.

Припомняме, че именно заради Гърция югозападната ни съседка промени името си от Македония на Република Северна Македония. Това се случи с Преспанското споразумение от 2018 г. То заедно с Договора за приятелство и добросъседство с България дадоха "зелена светлина" на Скопие към НАТО.  

Мицкоски се закле пред Република Северна Македония

Християн Мицкоски говори късно в неделя, малко преди неговата дясноцентристка партия да получи одобрението на парламента да ръководи ново коалиционно правителство при гласуване.

Докато Мицкоски нарича държавата „Македония“ по време на двудневния парламентарен дебат, водещ до гласуването в неделя, той използва конституционното име на страната, Република Северна Македония, в своята клетва.

Той не направи грешката на македонския президент Гордана Силяновска - Давкова, която предизвика международен скандал, когато не произнесе конституционното име на страната при своята клетва. ОЩЕ: Правилно: Мицкоски ще използва „Северна Македония“ при полагането на клетва

Срамува се от името и ще работи да го поправи

"Казвам, че това наименование, което трябва да заявя по време на моята клетва, е срамно, тъй като лично ми напомня за позора, който донесохте на моята страна, моето семейство и моите неродени внуци и тези, които ще дойдат след тях", заяви Мицкоски. Той увери, че докато е жив, както политически, така и като личност, ще прави всичко по силите си, за да поправи "тази несправедливост". ОЩЕ: "Българският диктат няма да мине": Християн Мицкоски е новият премиер на Северна Македония

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес