X
 
 

Ципрас критикува политиката на Гърция спрямо Северна Македония

732 0
photo of Ципрас критикува политиката на Гърция спрямо Северна Македония
Снимка: Getty Images/Guliver
В момента, когато ЕС се сблъсква с последиците от трагичното решение да не даде зелена светлина за интеграционния процес на Северна Македония, изглежда Гърция изцяло отсъства от случващото се в съседните държави. Това обяви в социалните мрежи лидерът на СИРИЗА и бивш министър-председател на Гърция Алексис Ципрас. Той разкритикува позицията на гръцкото правителство, като я определи като пасивна и „роля на статист” в региона, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

„По врене на Съвета на ЕС премиерът на Гърция просто наблюдава как Дания и Холандия преговарят за бъдещето на Балканите. Сега с неудоволствие наблюдава Италия, която предлага диалогът за присъединяване да започне през ноември”, твърди Ципрас.

Ципрас горд с договора от Преспа, превърнал врага в съюзник

"Лично аз съм много горд с Договора от Преспа, договор, който ще остане в историята", заяви бившият гръцки премиер и лидер на лявата па...

Независимо, че смята Договора от Преспа за вреден, гръцкото правителство ще се моли в съседната държава да не победят отново националистите и да оспори „срамния” договор. По този начин Гърция се връща в ролята на статист на Балканския регион, който наблюдава инициативите на трети държави, смята опозиционният лидер.

В своя пост той подчертава, че външна политика не се води под ръководството на страха от вътрешнопартийни зависимости.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители