Гръцките партии на финалната права преди изборите в неделя

4427
Гръцките партии на финалната права преди изборите в неделя
Снимка: Primeminister.gr, Getty Images / колаж на Actualno.com

Консервативният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис и левият претендент Алексис Ципрас ще се борят за гласове на заключителни митинг преди най-несигурните парламентарни избори от десетилетие насам.

Завършилият Харвард Мицотакис е избрал място под внушителния Акропол в Атина, за да изтъкне постиженията си в областта на стабилния растеж, намаляването на данъците и съживяването на туризма след пандемията, което осигури на затъналата в дългове Гърция рядък период на икономическа стабилност.

Междувременно Ципрас ще пътува до западното пристанище Патра - третия по големина град в Гърция, откъдето ще обяви, че сегашното правителство е раздало милиарди евро на политически съюзници, докато гърците се борят с високата инфлация.

През последните седмици потомъкът на политическата династия Мицотакис и левият атеист Ципрас обикалят от остров на остров, агитирайки за гласове на изборите, които поради промяна в избирателната система може да се наложи да се проведат повторно - вероятно на 2 юли.

ОЩЕ: Изборите в Гърция: Тримата претенденти за властта

Текущите социологически проучвания дават на отиващия си министър-председател ясна преднина от между 5 и 7%, но правилата за вота в неделя поставят висока летва за постигане на абсолютно мнозинство, която вероятно няма да бъде преодоляна от нито една партия.

Мицотакис неведнъж е призовавал избирателите да не пропиляват икономическите успехи на Гърция, като предупреди, че ако партията му "Нова демокрация" не се върне на власт, това ще доведе до "парализа" и "хаос" на фона на геополитически предизвикателства като войната в Украйна или рекордната инфлация, съобщава АФП.

Но Ципрас, 48-годишен инженер, който беше министър-председател от 2015 до 2019 г., определи правителството на Мицотакис като правителство, което "не се интересува от проблемите на хората".

Левичарят, който през 2015 г. водеше скандалните преговори за спасителната програма, които едва не изхвърлиха Гърция от еврозоната, казва, че съюзниците на правителството са спечелили най-много от мандата на Мицотакис.

Той посочва и скандала с подслушването, който наложи оставките на ръководителя на разузнавателната служба и на племенник на Мицотакис, който е бил високопоставен съветник в кабинета му.

Стабилност

Близо 10 милиона гърци имат право да гласуват в неделя. Близо 440 000 граждани на 16-годишна възраст ще гласуват за първи път, като и двамата лидери агресивно се стремят да привлекат гласовете на младите хора, които са силно повлияни от високата безработица.

Въпреки че през 2022 г. Гърция отбеляза ръст от 5,9%, Ципрас твърди, че ползите не се разпространяват сред населението, тъй като много работници все още получават заплати, които не са в крак с рязко нарастващите разходи.

Той настоява за увеличение на заплатите, което според Мицотакис ще струва над 80 млрд. евро. Оценката на Ципрас е четири пъти по-малка и той твърди, че Гърция може да получи по-голяма финансова помощ от ЕС.

Отхвърляйки обвиненията във фискална безотговорност, Ципрас заяви, че под негово ръководство Гърция "излезе благополучно от спасителната програма, предоговорихме държавния дълг и оставихме 37 млрд. евро в държавната хазна".

Но Мицотакис, който никога не е губил избори срещу Ципрас, използва стабилността като свой коз.

"Ще продължим ли да изграждаме силна Гърция или ще се върнем към времето, когато Гърция беше парий в Европа?", попита той на митинг в североизточния град Кастория в сряда.

Ципрас бленува за правителство с кратък мандат, да прочисти политическата система

Бившият премиер на Гърция и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас смята, че след изборите в неделя в страната трябва да бъде съставено правите...

За 72-годишния пенсионер Никос Петропулос "той е министър-председателя, който възстанови имиджа на Гърция в чужбина.

"Растежът се върна и поне нямаме предприятия, които да затварят навсякъде, както при Ципрас".

Но 46-годишният учител Гиоргос Томопулос попита: "Как може правителството на Мицотакис да се радва на завръщането на растежа, когато ние ежедневно се борим да си платим сметките".

Гняв и справедливост

Към смесицата от непредсказуемост се прибавя и влиянието на влаковата катастрофа през февруари, при която загинаха 57 души - предимно студенти.

Гръцки социолози: Партията на Мицотакис ще спечели вота в неделя

Проучване преди изборите в неделя показва увеличаване на преднината на управляващите от „Нова демокрация“. Най-вероятно оба...

ОЩЕ: Съдят Мицотакис и длъжностни лица за влаковата катастрофа

Най-тежката железопътна катастрофа в Гърция предизвика дни на гневни протести.

Правителството беше подложено на атаки, след като първоначално се опита да обвини за инцидента единствено човешка грешка, докато известната с лошата си репутация железопътна мрежа на Гърция от години страда от недостатъчни инвестиции.

Тази седмица група, представляваща жертвите на катастрофата и техните семейства, заведе наказателно дело срещу Мицотакис и настоящи и бивши министри на транспорта и длъжностни лица.

"Напълно разбирам гнева им и съм първият, който иска справедливост на всички нива", заяви Мицотакис пред телевизия "Антена" тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com