Изборите в Гърция: Тримата претенденти за властта

1907
Изборите в Гърция: Тримата претенденти за властта
Снимка: Getty Images/Guliver

На 21 май в Гърция ще се проведат парламентарни избори, които се очертават като най-близките по резултат от повече от десетилетие насам. Три основни партии ще се борят за места в 300-членния парламент.

Сегашният министър-председател Кириакос Мицотакис от консервативната "Нова демокрация", бившият премиер Алексис Ципрас от лявата "Сириза" и бившият европейски депутат Никос Андрулакис от "Социалистите" се стремят да поведат партиите си към победа.

Социологическите проучвания сочат, че нито една партия няма да излезе от този вот с мнозинство в парламента, което означава, че поне две от партиите ще трябва да си сътрудничат за съставяне на правителство, за да се избегнат нови избори до юли.

Ето кои са лидерите на трите основни партии, очертани от на АФП.

Кандидатът с елитарно потекло

55-годишният Мицотакис се бори за втори четиригодишен мандат като министър-председател благодарение на постигнатия икономически растеж, фискално управление и стабилна външна политика, която включва няколко ключови съюзни споразумения със САЩ и Франция. 

Възпитаник на Харвард и бивш консултант на McKinsey, Мицотакис предупреди, че страната се нуждае от "силна ръка на кормилото" на фона на войната в Украйна и други предизвикателства и че неуспехът да се преизбере консервативната му партия "Нова демокрация" ще подкопае икономическото възстановяване на Гърция след продължилата близо десетилетие дългова криза.

Потомък на гръцка политическа династия от края на XIX в., Мицотакис отдавна се бори да се отърси от елитарния си имидж. Неговият баща Константин Мицотакис също е бил министър-председател преди три десетилетия. Сестра му е бившият министър Дора Бакоянис, първата жена кмет на Атина. Настоящият кмет на Атина Костас Бакоянис е неин син и племенник на Мицотакис.

ОЩЕ: Нова демокрация води пред СИРИЗА седмица преди изборите в Гърция

Лидер на консервативната партия "Нова демокрация" от 2016 г. насам, Мицотакис е женен за предприемача Марева Грабовски, съосновател на марката за луксозни дрехи Zeus+Dione. Двамата имат три деца.

Бившият радикал

Ципрас, който беше министър-председател от 2015 до 2019 г. по време на едни от най-разтърсващите кризисни години в Гърция, иска от избирателите втори шанс да покаже какво наистина може да направи неговата лява партия "Сириза", която е приятелски настроена към работниците, без оковите на строгите икономии под надзора на ЕС и МВФ.

"Стига толкова", заяви 48-годишният левичар на митинг в Лариса, Централна Гърция, миналата седмица. "Стига с печалбарството, неравенството, непотизма, безразличието, арогантността, несправедливостта", каза той, обвинявайки Мицотакис, че е пръснал милиарди евро за политически и семейни съюзници.

Първият министър-председател атеист в дълбоко религиозната Гърция и най-младият министър-председател от повече от век насам, Ципрас е запомнен като радикален противник на икономиите, който се изправи срещу кредиторите на страната и едва не изхвърли Гърция от еврозоната, преди да обърне курса и да приеме трета спасителна помощ. В крайна сметка Гърция излезе от ограниченията за строги икономии под ръководството на Ципрас през 2018 г. и оттогава той насочи партията си към центъра, за да разшири привлекателността ѝ.

На бившия комунист се приписва и разплитането на 28-годишния дипломатически спор със северната съседка на Гърция, която беше преименувана на Северна Македония в историческо споразумение, на което се противопоставиха националистите и в двете страни, включително Мицотакис.

Ципрас се появява за първи път на гръцката политическа сцена в началото на 90-те години на XX век на крехката 16-годишна възраст като организатор на училищни седящи стачки. По ирония на съдбата премиерът, чиято образователна политика оспорва, е бащата на Мицотакис.

ОЩЕ: Нападки между "Нова демокрация" и СИРИЗА преди изборите в Гърция

Ципрас бързо се издига в редиците на партията си, която тогава се нарича "Синасписмос", след като през 2006 г. е избран като свежо лице за кандидат за кмет на Атина. Две години по-късно той е избран за лидер на партията.

Има две деца от гимназиалната си любов Бети Базиана, инженер по електроника.

Новакът

Ердоган изпрати "топли и приятелски поздрави на Гърция"

Турският президент Реджеп Ердоган направи опит да промени тона в отношенията с Атина, предава БНР. Гърция настоява за пълно спазване на...

Ръководителят на гръцката социалистическа партия "Пасок-Кинал", 44-годишният Никос Андрулакис, е разглеждан от анализаторите като потенциален коалиционен партньор на Мицотакис след избирането му за председател на партията през 2021 г. Но шансовете за сътрудничество се понижиха, след като миналата година Андрулакис разкри, че е бил под държавно наблюдение малко преди да стане лидер на партията.

По образование строителен инженер и бивш младежки организатор на партията, Андрулакис преди това е бил два мандата депутат в Европейския парламент. Той беше член на комисията, разследваща скандала с емисиите на „Фолксваген“. Той беше избран за председател на партията през декември 2021 г. след внезапната смърт на предишния ѝ лидер Фофи Генимата.

Тъй като не е избран за член на гръцкия парламент, Андрулакис е първият партиен лидер, който не може да участва в дебатите в залата. Вместо това Социалистическата партия беше представена от друг висш кадър.

През изминалите седмици Андрулакис обвини Ципрас, че копира лозунгите на основателя на Социалистическата партия Андреас Папандреу. Трикратният премиер Папандреу се прочу с това, че дойде на власт през 1981 г. под мотото на кампанията "Промяна". Лозунгът на Андрулакис за 21 май е "Да направим промяната възможна".

Подобно на Мицотакис, Андрулакис е родом от остров Крит и е самотен баща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Македонското външно министерство с контрапозиция на Силяновска

"Гърция няма да приема повече грешки": Мицотакис с предупреждение към македонския президент

Шарл Мишел е разочарован от новия македонски президент

След Радев: И Главчев подхвана новия македонски президент

Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Македония

Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Старт на преговорите за коалиционния кабинет между ВМРО-ДПМНЕ и албанската партия

Додик: Черногорската подкрепа за резолюцията за Сребреница е срамен акт

Румъния: 11 000 украинци са влезли нелегално в страната, за да избегнат военна служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани