X
 
 

Гръцките власти считат, че има много НПО, които карат бежанците в страната да се бунтуват

790 0
Гръцките власти считат, че има много НПО, които карат бежанците в страната да се бунтуват
Снимка: Getty Images/Guliver
Правителството в Атина обвини някои от неправителствените организации, които работят с бежанци, че помагат на трафикантите и подтикват мигрантите към бунтове, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Deutsche Welle.

"Има пиявици, които правят пари от нещастието на тези хора", каза заместник-министърът на вътрешните работи Йоргос Кумуцакос. По думите му, покрай легитимната работа на лекари, адвокати и доброволци, които работят с бежанците в лагерите на гръцките острови, има и други хора, които не са толкова добронамерени.

Допълнително 800 гръцки гранични полицаи ще следят за бежанци

Допълнително 800 щатни гранични полицаи ще наеме Гърция заради борбата с бежанците. Екипите ще бъдат разположени на 8 различни острова ...

"Има цяло съзвездие от съмнителни НПО-та. Тяхната дейност допринася за нелегалната имиграция", смята Кумуцакос.

Според разпространен миналата седмица указ, всички неправителствени организации ще преминат проверка от държавните институции. Тя ще изисква да уточнят каква е мисията им и откъде получават финансиране.

По официални данни на гръцките власти, повече от 400 НПО-та работят в области, свързани с мигрантите по гръцките острови. По-малко от 90 имат официалното одобрение на властите. В същото време има списък от поне 35 лица, свързани с НПО-та, които всъщност помагат на трафикантите от Турция да превозват мигранти до гръцките острови.

Според местните власти на остров Лесбос, някои от НПО-та извиват ръцете на жителите на острова да им дадат под наем имоти или земеделски площи. Ако не се подчинят, заплашвали с унищожението на овощни градини и друга собственост.

ЕС отхвърли твърденията на Анкара, че не е оказана финансова помощ за сирийските бежанци

Европейският съюз отхвърли обвиненията на Турция, че не е изпълнил ангажиментите си за финансова помощ за сирийските бежанци, обещани в...

От лятото насам броят на мигрантите, които пристигат в Гърция, се увеличи значително - от 1846 на месец до 10 551. Пристигащите са много повече от хората, които Гърция праща обратно в Турция съгласно споразумението за контрол на бежанците между Анкара и ЕС.

Какво става в Гърция заради мигрантите - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети: