X
 
 

Гърция: Договорът между Турция и Либия заплашва стабилността на региона

1324 0
Гърция: Договорът между Турция и Либия заплашва стабилността на региона
Снимка: Getty Images
Спорният меморандум за разбирателство, подписан между правителствата на Турция и Либия Триполи относно делимитацията на морските граници, представлява заплаха за регионалната стабилност, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Петсас, съобщава „Катимерини”, цитиран от БГНЕС.

По време на редовен брифинг той потвърди, че Гърция е изпратила две писма до ООН, в които са описани възраженията на Атина срещу споразумението. Гръцката страна го разглежда като стремеж към разширяване на правата Турция да извършва сондажни дейности в Източното Средиземноморие и нарушава суверенитета на морските граници на Гърция и Кипър.

Брюксел подкрепя Атина срещу Анкара и Триполи

Новият председател на Европейската комисия осъди Турция за това, което тя определи като "неприемливо" поведение в Егейско море и заяв...

Петсас повтори позицията на Атина, че подписания меморандум между Турция и Либия е „нищожен” и допълни, че Гърция ще настоява за санкции от ЕС спрямо двете държави.

Коментарите на правителствения говорител идват преди заседанието на гръцкия Съвет по външни работи, който ще се председателства от министъра на външните работи Никос Дендиас след завръщането му от Брюксел.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално