Курти: Рискът от нов конфликт със Сърбия е голям

2986
Курти: Рискът от нов конфликт със Сърбия е голям
Снимка: Getty

Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че рискът от нов конфликт със Сърбия е голям, тъй като ситуацията в региона се е променила след войната в Украйна.

В интервю за италианския вестник "La Repubblica" Курти коментира нарастващото напрежение между двете страни през последните няколко седмици, съобщи анадолската агенция.

Боби Бобев: Няма да има "буря" и втори фронт на войната в Украйна в Косово

На 31 юли 2022 г. възникна напрежение по границата между Сърбия и Косово. Стигна се до блокада край един от пункта "Ярине" на границата...

"Рискът от нов конфликт между Косово и Сърбия е висок. Ще бъде безотговорно, ако кажа обратното, особено след като светът видя какво направи Русия с Украйна", каза Курти, цитиран от БГНЕС. 

Твърдейки, че Русия стои зад напрежението, което изпитват със Сърбия, Курти отбеляза, че "преди нахлуването в Украйна възможностите бяха малки, но сега ситуацията се е променила".

Като отбеляза, че следващата седмица в Брюксел ще се проведе среща за общото състояние на отношенията между Косово и Сърбия, Курти изрази надежда, че "това ще помогне за намаляване на напрежението".

Премиерът на Косово добави, че членството в НАТО ще допринесе за постигането на траен мир. "Нашата позиция е прозрачна и се основава на евроатлантическите ценности", подчерта той.

Русия ще разклаща Балканите, искри ще има не само в Косово, според дипломат

В последния ден от юли вниманието на света беше приковано към събитията на границата между Сърбия и Косово, които се развиха стремителн...

След като премиерът Курти се срещна с ръководителя на Службата на ЕС в Косово и с посланиците на QUINT, беше публикувано прессъобщение в уебсайта на премиерския офис. То гласи, че по време на обсъждането на диалога между Република Косово и Сърбия е потвърден ангажиментът на правителството на Република Косово за принципен и балансиран диалог, правно обвързващо споразумение за пълно нормализиране на отношенията с Белград, в центъра на което е взаимното признаване.

Напрежението между Белград и Прищина ескалира в края на юли преди планираното от Косово прилагане на нов закон, който задължава всички, включително сърбите, живеещи в Косово, да имат косовска лична карта и регистрационен номер.

Косово, което е населено предимно с албанци, се отцепи от Сърбия през 1999 г. и обяви своята независимост през 2008 г. То е признато от повече от 100 държави, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция. Сърбия не е признала и продължава да предявява претенции към територията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com