Извънредно положение: Стрелба и сирени на границата Сърбия-Косово, депутати заговориха за денацификация

13959
Извънредно положение: Стрелба и сирени на границата Сърбия-Косово, депутати заговориха за денацификация
Снимка: GettyImages

Напрежение и блокадa край един от пункта "Ярине" на границата между Сърбия и Косово. На терен са изпратени специалните части, полицията и КФОР, съобщава сръбската медия B92.net.

В северните райони на Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати и сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti, цитиран от БГНЕС. Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция, в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Новината за задействането на сирените потвърждава и N1 на сайта си.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали близо до моста, водещ към северната страна. Там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

ОЩЕ: Въздушна тревога се включи на границата между Косово и Сърбия

Защо точно?

Причината за ескалацията на напрежението е, че правителството на Косово реши да обяви сръбските лични документи за невалидни на тяхна територия, считано от 1 август. На влизащите граждани на Сърбия ще бъде осигуряван "документ за влизане и излизане". Косово ще издава на всички сухопътни и въздушни гранични пунктове документ за влизане и излизане, който ще бъде валиден 90 дни, подобно на документа, който сръбските власти издават на косовските граждани, когато влизат в Сърбия. В съобщение на косовското правителство от 29 юни се посочва, че пререгистрацията на автомобилите ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември.

В съобщението се посочва, че с това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските власти. Живеещите в Косово ще трябва да сменят номерата на колите си и на по-късен етап паспортите, ако са издадени от Сърбия. Всичко това Прищина определя като реципрочна мярка спрямо Белград.

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с "RKS" (Република Косово) или само "KS" (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава. Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и направи издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове незаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, което противоречи на Брюкселското споразумение, посочва "Serbia posts English", цитиран от БТА.

Към момента на публикуване на материала, ако се съди от излъчване на живо през YouTube, ситуацията при "Ярине" е спокойна.

Реакции

"Те са изпратили своите части предварително на административните пропускателни пунктове "Ярине" и "Бърняк", за да спрат всички, които имат лични карти. Всичко това трябва да започне тази вечер в полунощ, с убеждаването сърбите да се откажат от KM табелите. Някои биха казали, че това не би трябвало да създава проблеми. Албанците са единни и се позовават на споразумението, подписано от Борко Стефанович и Едита Тахири (лидерите на преговарящите мисии от страна на Сърбия и Косово). Сякаш не им е достатъчно да правят каквото искат, сякаш някой умишлено иска да провокира напрежение и проблеми". Това заяви сръбският президент Александър Вучич.

Сръбският президент призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите, "Сърбия ще победи". Той каза още: "Моля представителите на могъщите и силни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат предвид международното право и ситуацията на място и да не позволяват на своите подопечни да предизвикат конфликт. Това е голямата ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир".

Въздушна тревога се включи на границата между Косово и Сърбия

На границата между Косово и Сърбия се чуват изстрели и въздушна тревога, съобщава "Вечерне новости". У Лепосавићу црквена звона звон...

"Сръбският народ от Косово и Метохия се вслушва все по-малко в молбите ми, а молбата ми е да се запази мира на всяка цена. Моля албанците да спрат и сърбите да не се поддават на провокации, но също така моля представителите на силните и големи държави, които са признали независимостта на така нареченото Косово, да обръщат внимание на международното право и да попречат на любимците си да предизвикат конфликт. Ние ще се молим за мир и ще търсим мир, но нека ви кажа - далеч няма да има капитулация и Сърбия ще спечели. Смеят ли да започнат да гонят, тормозят, убиват сърби - Сърбия ще победи. Това имам да кажа. Моля ги да пазят мира, умолявам ги да пазят мира, а ако не искат, Сърбия ще спечели", заяви Вучич, цитиран от B92.

"Сърбия не провокира и не иска конфликти, но не е страна, която ще можете лесно да спечелите, както по времето на Слободан Милошевич и Борис Тадич", закани се сръбският президент.

Един от членовете на управляващата партия в Сърбия - Владимир Джуканович, пък директно заговори за денацификация на Косово. В Туитър той написа: "Сърбите, като най-голямата жертва на нацизма, за разлика от своите съседи, които приветстваха нацистите като освободители, имат капацитета да помогнат на всеки, който иска да се денацифицира…"

ОЩЕ: Русия наля масло в огъня между Косово и Сърбия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com