НАТО ще проведе серия от военни учения в България и други балкански страни

4990
НАТО ще проведе серия от военни учения в България и други балкански страни
Снимка: NATO

По инициатива на НАТО за засилване на мерките за сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион през май и юни 2019 г. на териториите на България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Северна Македония ще се проведат серия от национални и многонационални военни учения, които са свързани помежду си. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В периода от 26 май до 28 юни 2019 г. на територията на нашата страна ще се проведат учения, в които ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Великобритания, Украйна, Гърция, Северна Македония, Канада и Италия. В тях ще се включат до 6000 (шест хиляди) души, до 1200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 80 военни въздухоплавателни средства.

Daily Sabah: НАТО е в криза

Срещата на партньорите на Съвета на НАТО и на Средиземноморския диалог се проведе в Анкара по-рано тази седмица, в момент, когато Турци...

Ученията се провеждат в изпълнение на „Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати (САЩ) за сътрудничество в областта на отбраната”, „Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2019 година” и „Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2019 година”.

Преминаването през и пребиваването на територията на нашата страна с невоенен характер на съюзнически и чуждестранни въоръжени сили във връзка с провеждането на ученията е разрешено с решение на правителството, прието на заседание на 24 април 2019 г.

Общото планиране на ученията се извършва под ръководството на командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа съвместно със страните - домакини. Ръководството и контролът на ученията ще се осъществяват от многонационална структура, която ще бъде разположена в гр. Графенвьор, Германия.

В района на българо-американското съоръжение на Учебен полигон „Ново село” под ръководството на Съвместното командване на силите ще бъде развърната национална структура, която ще осъществява общото ръководство и контрола на ученията на територията на нашата страна и ще координира участието на Въоръжените сили на Република България в свързаните учения и структури извън територията на страната. Директор на националната структура за ръководство и контрол на учението ще бъде генерал-майор Иван Лалов – заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Мъртви делфини след военни учения в Егейско море

Гръцкият институт за морска защита "Архипелаг" заяви, че драстично се е увеличил броят на мъртвите делфини, открити по гръцкото крайбре...

Участието в тези учения е израз на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към сигурността в Черноморския регион. Целта е усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво, твърдят още от ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com