Докато Русия се гневи, НАТО показва мускули в мащабни военни учения

5453
Докато Русия се гневи, НАТО показва мускули в мащабни военни учения
Снимка: Getty Images / Guliver

Около 50 000 войници от страните членки на НАТО започват най-мащабните военни учения на западния отбранителен съюз от края на Студената война насам - „Единен тризъбец“. Русия вече ги определи като зрелищна демонстрация на сила, отбелязват в редакцията на турския вестник Hürriyet, цитирани от агенция "Фокус".

„Единен тризъбец“ стартира днес (25 октомври) и ще продължи до 7 ноември, а в рамките на провеждането му ще бъде отработена бързата мобилизация на военни за защита на съюзник под атака. Ръководителят на командването на съвместните сили на НАТО, американският адмирал от ВМС Джеймс Фого, заяви, че целта на упражнението е „да покаже, че НАТО е в състояние да се защитава срещу всеки противник. Не от определена държава, а от всекиго".

Турция ще започне разполагането на ракетите С-400 догодина

Разполагането на руските зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“ в Турция ще започне през октомври догодина. Това заяви мини...

Русия, която проведе най-големите си военни учения през септември в Далечния изток – „Восток-2018“, официално не бе определена като планиран противник, но след началото на украинската криза едва ли някой би се сетил за друга държава, която би могла да представлява сериозна заплаха за Алианса.

„Русия не представлява пряка военна заплаха за Норвегия", увери министърът на отбраната на Норвегия Франк Бакке-Йенсен. „Но в ситуация на сигурност, толкова сложна, каквато имаме днес, един инцидент на друго място може много добре да засили напрежението в северната част на Европа и ние искаме да подготвим Алианса, за да избегнем неприятни инциденти", добави военният министър на Осло.

Ученията се провеждат на фона на многобройните оплаквания на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, че по-голямата част от страните, влизащи в НАТО, не влагат достатъчно средства в отбраната си, въпреки че същевременно американският министър на отбраната успокои съюзниците, като увери, че ангажиментът на Вашингтон към Алианса е „железен“.

Макар че ученията ще се извършват на „разумно разстояние“ от 198-километровата граница на Норвегия с Русия в Арктика, Москва изрази гняв по отношение на маневрите. Кремъл вече няколко пъти показва недоволство от факта, че САЩ и Великобритания засилват присъствието на военните си в Норвергия, за да ги аклиматизират за военни действия в ледовитата Арктика.

Столтенберг: НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа

"Страните от НАТО не планират разполагането на нови ядрени ракети в Европа в отговор на "руската ракетна заплаха", заяви генералният се...

И напрежението между Москва и Вашингтон се засили в последните дни, след като Тръмп обяви, че планира изтеглянето на страната от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО). В отговор Русия предупреди, че САЩ „осакатяват“ глобалната сигурност.

„Основните страни от НАТО увеличават военното си присъствие в региона, близо до границите на Русия", заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова. „Подобни безотговорни действия ще доведат до дестабилизиране на политическата ситуация в Северна Европа, ще засилят напрежението", предупреди Захарова, обещавайки, че Москва ще „предприеме необходимите мерки за ответни действия, за да гарантира сигурността си".

По време на мандатите на руския президент Владимир Путин армията на Москва увеличи значително присъствието си в Арктика. В региона бяха възобновени и дори изградени нови военновъздушни бази, инсталирани бяха и нови радарни системи.

В допълнение, гръбнакът на руските ВМС, Северният флот, ще получи пет нови бойни кораба, пет поддържащи плавателни съда за и 15 самолета – при това до края на годината, съгласно думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Военната мощ на Русия се върна почти до нивата, които имаше по време на Студената война", каза Франсоа Хейбсбугр от Френската фондация за стратегически изследвания (FRS), като допълни, че „НАТО също е в процес на връщане към това, което беше“. Същевременно той увери, че ученията „Единен тризъбец“ не може да бъдат възприемани като дестабилизиращ фактор.

Русия започва най-големите военни учения в историята си

Русия започва най-големите военни учения в историята си, съобщи TACC. Най-мащабното военно учение в съвременната руска история "Изток-...

Маневрите, в които участват 29-те държави членки на НАТО плюс Швеция и Финландия, все пак са внушителни, а за тях са отделени значителни средства. Петдесетте хиляди войници ще бъдат подкрепени от 10 000 превозни средства, 250 самолета и 60 кораба, включително американски самолетоносач. „Основната зона за упражнения е на 1000 километра от руската граница, а въздушните операции ще се извършват на до 500 километра от границата", поясни генерал-лейтенант Рун Якобсен. „Няма да има причина руснаците да се плашат или да гледат на „Единен тризъбец“ като на нещо различно от отбранително упражнение", допълни експертът.

Става ясно също така, че двама руски и двама белоруски военни наблюдатели са поканени да гледат маневрите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари