Ограничават продажбата на брашно и слънчогледово олио в Гърция

2944
Ограничават продажбата на брашно и слънчогледово олио в Гърция
Снимка: iStock

Една след друга веригите супермаркети в Гърция въвеждат ограничения за броя на опаковките на популярното брашно и слънчогледовото олио, които клиентът може да купи, предаде БГНЕС.

Засега мярката се прилага само в онлайн магазините на веригите, като специалисти от сектора обясняват, че това е предпазна мярка, особено що се отнася до брашното. В крайна сметка пазарният дял на електронните магазини може и да е нараснал значително в сравнение с периода преди пандемията, но все още остава сравнително малък - едва 5 % от всички продажби на хранителни стоки, съобщава „Катимерини”.

Димитър Маргаритов: Има достатъчно стока, не се презапасявайте

Към настоящия момент място за паника няма. Не е необходимо да изгубваме потребителския си разум в пазаруване на различни стоки, а има д...

Според високопоставен служител на много голяма търговска верига ситуацията остава управляема, но фирмите за производство на брашно вече не са в състояние да трупат запаси в размерите, в които са го правили по-рано поради много високите цени на пшеницата.

Проблемите със слънчогледовото олио изглеждат по-сериозни, тъй като вече се е появил недостиг на някои продукти. Някои вериги въведоха неофициален таван на продаваните количества на един купувач, за да могат да обслужат всички свои клиенти през миналата седмица. Това е продукт, който се използва широко в ресторантьорството и в хранително-вкусовата промишленост.

За покупки през електронния магазин на водещия търговец на дребно Sklavenitis, чрез eMarket или efood, има ограничение от четири опаковки за популярни марки брашно и за неговата собствена марка (Marata). Има ограничение за опаковките със специални предложения на популярни видове брашно - до две на поръчка. Подобен таван от четири артикула има и за поръчките на слънчогледово олио.

Електронният магазин на веригата Mymarket също е определил лимит от четири бутилки слънчогледово олио на поръчка вместимост до 2 литра, а в някои случаи по отношение на 5-литровите опаковки потребителите могат да закупят не повече от един артикул.

КЗП: След проверките цените на бензина и олиото се успокоиха

От Комисията за защита на потребителите съобщават, че след извършени проверки по бензиностанции, както и по магазините във връзка с оли...

При онлайн поръчките в AB Vassilopoulos са определени лимити за определени видове брашно, като продуктите на една известна марка са ограничени само до два артикула. При слънчогледовото олио има седем продукта, които вече не могат да се поръчват, а при три продукта има ограничения за поръчките.

Намалените наличности са съпроводени и с повишение на цените, като за 20 дни слънчогледовото олио поскъпна с 4,69 %, а брашното - със 7,81 %.

Битка за олио в Испания: Проблем за едни, възможност за други

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Двуличието на Си Дзинпин за Югославия: Лае срещу НАТО, но не хапе

Новият македонски президент подсказа: Политиката ще е против България

Християн Мицкоски обяви изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ

АФП: Победата на ВМРО-ДПМНЕ вещае нови сблъсъци с България и Гърция

Ковачевски поздрави Силяновска и ВМРО-ДМПНЕ за победата

Северна Македония избра първата си жена президент

Вотът в РСМ: ВМРО-ДПМНЕ увеличава преднината си, досегашните управляващи се сринаха

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на парламентарните избори в РСМ

Първи резултати в РСМ: Силяновска е все по-близо до победата на президентските избори

Пендаровски: Осъждам опитите за бойкот на президентските избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com